După Tudose, și Vâlcov spune că nu are conturi și carduri bancare: Sunt atât de mulți oameni care au avut bani în cont și au rămas fără ei… / Cum rezervă online o cameră la hotel sau efectuează alte operațiuni
Darius Vâlcov, consilierul pe probleme economice al premierului Dăncilă, a declarat că nu are carduri bancare și nici conturi în bănci, motiv pentru care primește în bani cash salariul de la Guvern, informează profit.ro.
Întrebat, la Antena 3, cum poate efectua o rezervare la un hotel sau alte operațiuni care presupun deținerea unui astfel de card, Vâlcov a răspuns: ”Apelez la prietena mea! Sunt atât de mulți oameni care au bani în cont și au rămas fără ei, pentru că i-au mâncat comisioanele, nu altcineva, să nu credeți că au dispărut… Au lăsat 500 de dolari și după 10 de ani s-au trezit că… Chiar cazul domului prim-ministru (Mihai Tudose – n. r.), dar eu îl cunosc la alte persoane. Sunt mari comisioanele acum!”.
Darius Vâlcov are o condamnare în primă instanță la opt ani de închisoare cu executare. El a primit patru ani pentru trafic de influență, șase ani pentru spălare de bani și doi ani pentru operațiuni financiare sau acte de comerț incompatibile cu funcția, însă sentinţele au fost contopite.
În 2017, când era premier, Mihai Tudose a declarat că nu dorește să-și primească salariul pe card, pentru că nu vrea să achite comisioanele impuse pentru tranzacții: ”Am refuzat să îmi pun leafa pe card ca să nu trebuiască să îi dau băncii ăleia doi bani de câte ori folosesc cardul. Nu vreau să îi dau, consider că nu merită”.
La fel ca Liviu Dragnea, Darius Vâlcov și restul liderilor PSD, și Mihai Tudose a criticat în mod repetat băncile, spunând despre ele chiar că au implementat ”taxă de şmecher, taxă că intri în bancă, taxă că ieşi din bancă”.
„Am avut o experienţă cu ei. Aveam 500 de dolari la o bancă. Şi după câţiva ani mi-au spus că trebuie să le dau eu 50 de dolari. Păi ce, i-au dus pe bani noaptea la baie? Le-a dat apă? Noi suntem proşti? Până aici! Taxă de şmecher, taxă că intri în bancă, taxă că ieşi din bancă. Dacă vor continua aşa, voi fi şi eu nevoit să îi spun tatălui meu să nu îşi mai ţină pensia la ei la bancă”, afirmase, la acea vreme, Mihai Tudose.
El s-a plâns și de comisioanele implementate de bănci în momentul retragerii banilor: ”Băncile din România o duc foarte bine. Au sedii foarte frumoase. Ei, la sfârşitul anului, spun că au o pierdere. Eu nu am ce bani să pun în bancă. Eu nu vreau salariul pe card să le dau lor doi bani la fiecare retragere. Văd reclame la TV că dau ei bani aşa… Terente era copil pe lângă aceste bănci”.
Asta în contextul în care un stat, dacă vrea, are soluții legale de a-i scăpa pe clienții băncilor de comisioane.
România se află printre ultimele locuri din UE, dar și din regiune, în ceea ce privește numărul de carduri pe cap de locuitor, cu 0,75 carduri per capita. Ungaria și Polonia au aproape 1 card per capita, în timp ce Bulgaria și Cehia au peste 1 card per capita, potrivit datelor Băncii Centrale Europene (BCE) din 2015, prezentate într-o analiză a MasterCard.
La nivel de plăți cu cardul per cap de locuitor, România punctează ceva mai bine decât Bulgaria (14 vs. 11 plăți), însă ţări precum Ungaria (cu 43,7), Cehia (57,2) sau Polonia (66,5) au rezultate net superioare. Ecartul dintre regiunea noastră și liderii europeni în materie de plăți electronice este si mai vizibil în contextul în care Suedia sau Danemarca au aproape 300 tranzacții per cap de locuitor.