Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a comentat posibila extrădare a lui Darius Vâlcov, joi, la Știrile B1 TV prezentate de Gabriela Mihai, și susține că numărul persoanelor condamnate de justiția română care au fugit în străinătate nu este așa de mare, dar „statul român n-a fost niciodată pasiv cu privire la acest subiect”.
Ministrul a precizat că hotărârea Curții de Apel din Napoli cu privire la Darius Vâlcov „nu este definitivă”.
„Ea poate fi atacată cu recurs, în termen de cinci zile, la Curtea de Casație a Italiei, însă suntem încrezători că soluția va fi conservată exact cum a decis Curtea de Apel, sperăm. În ceea ce privește situația persoanelor condamnate penal care se sustrag executării pedepsei în România, știți că nu este singurul Darius Vâlcov, există un număr de persoane, puține raportate la total, condamnate în România, care din păcate folosesc anumite jurisdicții străine, cum este Italia, de exemplu, pentru a nu-și executa pedeapsa în România”, a declarat Alina Gorghiu.
„Ce putem noi pe mai departe este să încercăm să cooperăm cu aceste state care consideră că nu este cazul să ne extrădeze fugarii în România. Sunt mai multe state din Uniunea Europeană care se confruntă cu situații similare, însă, din punctul meu de vedere, ca ministru al Justiției, pot să vă asigur ferm de un lucru – că suntem activi, suntem implicați în rezolvarea acestei probleme, motiv pentru care, de ceva timp, a fost desemnat un magistrat de legătură în Republica Italiană, în vederea facilitării acestei cooperări cu omologii italieni”, a adăugat ea.
„Practic, acești magistrați de legătură sunt desemnați de România în temeiul unui acord bilateral și vom arăta toată deschiderea pentru dialog cu statul italian astfel încât să putem să aducem înapoi, în România, pentru a putea executa pedeapsa aici, în închisorile românești, persoanele despre care știm cu toții că se află la acest moment în Italia”, a continuat Alina Gorghiu.
„În momentul de față, de exemplu, în relația cu țări ca Germania, Marea Britanie, Suedia, nu mai înregistrăm niciun refuz de executare a mandatului european de arestare bazat pe condițiile din penitenciare (…). Vă asigur că ne vom concentra pe investiții în infrastructura din penitenciare, trebuie să ne concentrăm pe locurile de detenție și să creștem condițiile pentru deținuți, pentru că avem și noi, la rândul nostru, acel memorandum (…) care ne obligă să îmbunătățim condițiile”, a spus ministrul Justiției.
„Sunt în continuare un număr de persoane care își desfășoară activitatea, dacă pot să mă exprim așa, în alte state. Nu sunt așa de multe acele persoane, însă vă asigur că statul român n-a fost niciodată pasiv cu privire la acest subiect”, a mai spus liberala.