Daniel Morar a explicat faptul că s-a observat că în localităţi cu o mie de locuitori 40 la sută dintre alegători au votat între orele 20.00-23.00, în condiţiile în care în 11 ore, în alte locuri, au votat 60 la sută din persoane.
„Nu investighează nimeni nicio persoană care a votat, sunt întrebate dacă au votat pe două liste şi procurorilor li s-a răspuns că nu au votat şi lucrurile au devenit simple”, a precizat procurorul şef al DNA.
Morar a mai spus că din simpla lectură a listelor electorale s-au constatat aspecte care constituiau prin ele însele indicii de comitere a unor fapte penale.
“Procurorii au văzut că pe listele electorale, în dreptul a zeci de persoane apărea aceeaşi semnătură, deci era deja un indiciu clar că semnăturile fuseseră falsificate”, a spus procurorul Daniel Morar pentru Realitatea Tv.
Procurorul a mai adăugat că “tot prin compararea listelor electorale, s-a putut vedea cum persoane au votat multiplu: erau şi pe listele permanente şi pe cele suplimentare, uneori chiar din aceeaşi localitate”.
Procurorul şef al DNA a spus că militari aflaţi în Afganistan au votat în locurile natale, oameni care nu se aflau în ţară şi chiar fantomele au fost la vot la referendum: “verificând bazele de date, s-a constatat că există liste cu fantome, persoane care nu există, seria şi numarul de buletin sau CNP-ul nu au fost identificate în bazele de date. Au fost persoane care nu au votat: ele erau plecate în străinătate, la muncă, dar ele apar ca au votat. Există persoane din teatrele de operaţiuni: militari care se află la Kandahar, care au votat acolo sau nu – nu ştim, dar cu siguranţă au votat în localităţile lor natale în condiţiile în care erau în Afganistan”, a mai precizat Daniel Morar.
“Există persoane decedate care figurează că au votat, există persoane care se aflau în penitenciar, pentru executarea unor pedepse, şi care au votat, iaraşi, în localităţile natale”, a informat procurorul şef al DNA, Daniel Morar.
Morar a precizat că ridicarea listelor de vot s-a făcut de procurori în urma unor plângeri ale unor ONG-uri, persoane fizice, partide politice, constatându-se ulterior faptul că pe unele liste seria cărţii de identitate şi numărul numeric personal nu există la numele indicat ca şi votant.