Daniel Funeriu, critici dure la adresa președintelui Iohannis: „În loc de Românie educată avem profesori cu cuțitul la beregată” (VIDEO)
Daniel Funeriu, fostul ministru al Educației în perioada 2009-2012 a explicat în emisiunea Actualitatea, moderată de Tudor Mușat că valul de violență din școli nu trebuie pus doar pe seama comportamentului unor anumiți elevi sau a prestației profesorilor la catedră, ci este o oglindă a societății românești:
„Legea 1 din 2011 a fost pur și simplu măcelărită. Acest lucru este primul element, pentru că acolo erau prevederi foarte clare legate de exigență și de formarea profesorilor care nu s-au respectat niciodată. Al doilea motiv pentru care s-a ajuns aici este pentru că am avut o liotă de miniștri incompetenți.
Ceea ce se întâmplă la clasă este oglinda societății. În societatea românească, educația, învățarea nu au fost valorizate. Societatea noastră ar trebui să facă din educație o dinamică societală. Înseamnă că de când se naște un copil i se inoculează și vede în jurul lui faptul că educația, de a fi educat, de a avea un comportament adecvat îl duce mai sus în societate, este un ascensor social. Vedem că fenomenele care s-au întâmplat în ultimii ani, inclusiv ceea ce vedem în lumea politică, această răsturnare a piramidei valorilor în societatea românească, copiii nu văd acest lucru. Degeaba le spun profesorii la clasă un anumit lucru dacă ei nu văd în societate acel lucru. Să restrângi discuția doar la profesor, doar la un copil care a avut probleme este o pistă total greșită”.
Daniel Funeriu a criticat de asemenea mandatul președintelui Iohannis, precizând că în loc de România educată, avem ” profesori cu cuțitul la beregată”:
„Aici este eșecul fundamental al președintelui Iohannis pentru că el ne-a promis acum 10 ani că va face o Românie educată, o Românie în care educația este o dinamică societală, acel lucru pe care îl auzim și îl facem zi de zi. Acest lucru nu s-a întâmplat. În loc de Românie educată avem profesori cu cuțitul la beregată, avem discuții absolut periferice în Parlament. Ne concentrăm pe periferic, nu pe esențial.
Făgașul corect este cel în care educația înseamnă exigență. înseamnă autoritatea morală, profesională și comportamentală a profesorului, educația înseamnă să predăm la clasă lucruri fundamentale și nu tot felul de idei năstrușnice, să oferi copiilor discernământ dar din păcate nu vedem absolut deloc aceste lucruri.
Eduacația se va schimba fundamental în urma utilizării algoritmilor de inteligență artificială. Astăzi președintele României având în vedere diviziunile pe care le-a creat în societate această dezbatere în jurul Legii educației ar trebui să oprească orice dezbatere pe actualele propuneri legislative, urgent să creeze un grup de experți care să spună cum să arate educația în România în epoca inteligenței artificiale.
Domnul președinte e președinte din 2014. Din 2014 au trecut 9 ani, 200.000 de copii în fiecare an. asta înseamnă 1, 8 milioane de copii care au intrat în școală în acești nouă ani și vă spun că din păcate nu se va schimba nimic fundamental pentru că astăzi se discută periferic”.