Daniel Florea: Primarilor din Capitală nu le-a fost comunicat câți bolnavi sunt în fiecare sector. Un focar de infecție într-o zonă defavorizată poate crea probleme mult mai mari (VIDEO)
Daniel Florea, primarul Sectorului 5 al Capitalei, a vorbit despre începerea noului an școlar, luni seară, în direct pe B1 TV, și a cerut „colaborare cu inspectoratul școlar, cu Ministerul Educației, cu Ministerul Sănătății, pentru că până acum comunicarea lipsește cu desăvârșire”. El susține că, printre altele, edililor din București nu le-a fost transmis numărul de bolnavi din fiecare sector.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Daniel Florea, primarul Sectorului 5, în direct pe B1 TV
„Nu avem acces la toate datele. Dincolo de bâlbâielile Guvernului, noi nu știm în acest moment – și n-am știut niciodată de la începutul pandemiei – câți bolnavi sunt în București, în sensul că se dă o cifră pe București, dar noi nu știm pe fiecare sector câți sunt bolnavi, în ce zone și, mai ales, câți sunt veniți din afară internați în spitalele din București, și câți sunt din București. (…) Am sunat la DSP și nu numai că nu răspund, dar ne spun că ne dau o cifră pe București și asta e tot. Asta este foarte grav”, a declarat Daniel Florea, la „Dosar de politician” cu Silviu Mănăstire.
Referitor la faptul că aceste date există, totuși, Daniel Florea a afirmat: „Sunt convins că le au, doar că niciunul dintre primarii din București nu le are, nu le transmit, și nici către primarul general, că noi am discutat asta”.
Edilul a explicat că un focar de infecție dintr-o zonă defavorizată „poate crea probleme mult mai mari” decât unul izbucnit într-o zonă ceva mai înstărită.
„Un focar de infecție constituit într-o asemenea zonă defavorizată poate crea probleme mult mai mari decât dacă ar fi, de exemplu, din Primăverii. Sunt niște probleme pe care trebuie să le gestionăm împreună, și fără informație nu putem – unu. Doi – este foarte greu să îi ceri unui profesor de Religie, de exemplu, care este director de școală, să își asume deschiderea școlii într-un anumit fel. Este foarte greu să îi ceri unui părinte să spună dacă are sau nu copilul bolnav de coronavirus. Sunt niște lucruri pe care trebuie neapărat să le clarificăm și, mai ales, eu cer – și acesta este un lucru pe care, din păcate, ni l-am avut – colaborare cu inspectoratul școlar, cu Ministerul Educației, cu Ministerul Sănătății, pentru că până acum comunicarea lipsește cu desăvârșire”, a subliniat Daniel Florea, primarul Sectorului 5.
Noul an școlar debutează în 14 septembrie
Școlile se redeschid pesteexact două săptămâni, iar secretarul de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, i-a îndemnat pe părinți să își lase copiii acasă dacă manifestă orice simptom de răceală.
„În primul rând, și unul dintre cele mai importante aspecte, dacă are orice simptom de răceală, copilul nu trebuie să fie dus la grădiniță sau la școală. Asta este responsabilitatea numărul 1. Regulile din interiorul școlilor fac obiectul unui Ordin care urmează să fie explicat și va stabili regulile, inclusiv când se închide școala. Ne așteptăm să apară focare. Această abordare este și în alte țări, nu este o chestiune pe care o facem doar noi. Se pune și problema accesibilității la online pentru ca toți copiii să aibă acces la învățământ”, explica Raed Arafat.