Daniel Fenechiu (PNL), despre Ordonanța privind testarea antidrog a șoferilor: „MAI a achiziționat cele mai performante drugteste”

Publicat: 14 07. 2024, 20:06
Actualizat: 14 07. 2024, 20:08
Foto: Daniel Fenechiu / Facebook

Senatorul PNL Daniel Fenechiu a explicat într-o intervenție pentru B1 TV care este motivul pentru care Ordonanța privind testarea cu aparatele Drugtest a șoferilor a generat atât de multe controverse. Acesta a spus că MAI a achiziționat cele mai performante aparate drugtest, însă Ordonanța nu a ținut cont inițial de capacitatea de analaiză a IML:

“Legea impune agentului constatator să te testeze în niște cazuri obligatorii, și anume: dacă ai fost în dosare cu droguri, dacă în mașină au văzut recipiente, diverse lucruri sau dacă din modul cum te comporți rezultă ceva. Legea îl obligă în aceste situații, dar nimeni nu îi interzice să te testeze în rest.

Ordonanța a pornit de la o filosofie, toată modificarea a pornit de la premisa că dacă ești un cetățean onest nu ai ce ascunde. Drugtestele suprind nu doar drogurile pe care le investighează IML-ul, ci și anumite droguri care necesită niște precursori pe care IML-ul nu îi are.

Mai surprind și anumite pastile. Și pe drugteste au fost situații în care cetățeanul a fost oprit, a fost testat, drugtestul a testat prezența unor droguri în aerul respirat, după care a fost condus la IML.

Ce să vezi, la IML s-a constatat că nu e adevărat, că omul nu s-a drogat datorită faptului că pentru mai multe substanțe nu existau precursori și au mai fost anumite situații cu dedicație.

S-a răspândit în toată România că drugtestele nu sunt sigure, că sunt prilej de bătaie de joc și așa mai departe. Atunci MAI a achiziționat cele mai performante drugteste, care se folosesc în Germania, în Olanda. În momentul ăsta suntem în situația în care ei au dat Ordonanța și au zis așa, dacă nu sufli și te duci la IML îți iau permisul până când vin probele, fără să se gândească că pot dura șase zile, 10 zile, două luni, trei luni”.