Daniel Fenechiu, despre negocierile privind data prezidențialelor: „S-a stabilit ca alegerile să aibă loc în septembrie dacă va exista un tandem cu funcția de premier / Pentru că nu s-a realizat tandemul lucrurile au fost reevaluate” (VIDEO)

Publicat: 20 06. 2024, 22:45
Actualizat: 20 06. 2024, 22:47
Foto: Daniel Fenechiu / Facebook

Liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu, a dezvăluit joi seara în emisiunea Actualitatea, cu Tudor Mușat care au fost înțelegerile în coaliție în ceea ce privește stabilirea calendarului alegerilor din acest an. Acesta a precizat că PSD și PNL au agreat ca alegerile prezidențiale să aibă loc în septembrie dacă între cele două partide se va stabili un tandem: un partid dă candidatul pentru prezidențiale, celălalt partid asigură funcția de premier.

Daniel Fenechiu, despre negocierile din coaliție

“În momentul în care s-au stabilit anumite lucruri au existat niște discuții care din păcate astăzi sunt mai puțin relevante în zona de media și zona publică pentru că poate nu sunt foarte cunoscute. Eu care am fost acolo pot să vorbesc despre ele. În momentul în care s-a stabilit calendarul competițional, el s-a stabilit la modul următor: s-a mers pe varianta ca alegerile prezidențiale să aibă loc cu alegerile locale, respectiv în luna septembrie. Asta a fost prima discuție. UDMR chiar formulase o inițiativă legislativă care permitea ca alegerile prezidențiale să fie cu trei luni înainte de luna în care președintele își încheie mandatul. A fost propunerea UDMR, nu a fost o inițiativă PSD sau PNL. După ce inițiativa a fost înregistrată și a intrat în dezbatere legislativă între PSD și PNL a intervenit o înțelegere politică care de principiu avea trei componente, o înțelegere care viza comasarea alegerilor europarlamentare cu alegerile locale.

Au fost trei lucruri discutate: să existe o listă comună la europarlamentare, care să permită verificarea solidității coaliției. A doua variantă a fost ca la Timiș să se facă o alianță între PSD și PNL în care PSD să aibă candidatul la Consiliul Județean, noi la Primărie. A treia variantă a fost candidatura în septembrie, dacă alegerile prezidențiale vor avea loc în tandem. Astea au fost datele discutate. Tandem însemnând un candiat comun cu un prim-ministru stabilit din celălalt partid. Nu a fost stabilit atunci. Asta a fost discuția la care am participat și condițiile în care PNL a agreat comasarea și toate lucrurile”.

Daniel Fenechiu a precizat că PNL a reevaluat varianta ca alegerile să aibă loc în septembrie pentru că nu a fost îndeplinită condiția tandemului:

“Au avut loc alegerile comasate, lista comună a obținut un scor bun, care după redistribuire înseamnă peste 50%. Punctul trei al discuțiilor, și anume echipa de tandem urma să fie stabilită. La data când am acceptat această construcție am acceptat-o cunoscând procedural niște lucruri, și anume că propunerea datei alegerilor vine de la MAI, care este ocupat de Cătălin Predoiu, deci Cătălin este cel care trebuie să propună data alegerilor. Faptul că ordonanța privind calendarul alegerilor urmează să fie avizată de o serie de miniștri, printre care Interne, Justiție, tot de la PNL… Pentru că nu s-a realizat varianta tandemului lucrurile au fost reevaluate din mai multe perspective, una dintre ele fiind că alegeri în septembrie înseamnă campanie în august.  În ipoteza în care există o competiție pentru președinție, ea trebuie făcută cu toate regulile competiției și anume: publicitate, timing…”