Ministrul propus al Mediului, Daniel Constantin, a fost avizat, miercuri, favorabil în cadrul audierilor din Comisia pentru mediu și echilibru ecologic din Camera Deputaților și Comisia pentru mediu din Senat, cu 17 voturi pentru, 7 împotrivă și nicio abținere.
"Un domeniu care, din păcate, a creat foarte multe probleme în ultimii ani și am ajuns la un moment în care toate aceste teme trebuie rezolvate. Voi începe pragmatic cu problemele cele mai mari, și anume procedurile de infringement pe care Comisia Europeană le-a declanșat față de România. Vorbim despre 8 proceduri, dintre care 3 pentru zona deșeurilor, una pentru industria mare, 3 pentru biodiversitate (situri contaminate etc.) și una pe calitatea aerului. Aceste proceduri de infringement sunt în diverse faze la nivelul Comisiei Europene. Mai avem câteva proceduri care ar urma să fie declanșate și care au diverse termene limită", a spus ministrul propus al Mediului.
"România are problema cea mai mare la capitolul deșeuri. Nu a existat, în ultimii ani, receptivitate la nivelul Ministerului Mediului pe acest segment, iar România riscă noi proceduri de infringement. Faptul că România nu are un Plan Național de Gestionare a Deșeurilor este un lucru rău. Multe termene au fost amânate, dar care acum nu mai suportă amânare. Există o legislație care tot a fost amânată, iar prorogarea taxei penalizatoare pe deșeuri nu a făcut bine. Abia acum, de la 1 ianuarie 2017, va intra în vigoare taxa de gunoiul depozitat la groapă, în valoare de 80 de lei pe tonă. Colectarea selectivă și depozitarea deșeurilor sunt alte probleme ale României. La colectare selectivă suntem codașii Europei, cu 4,5% grad de reciclare la nivel național. Ținta este de 50%, până în 2020. Sunt alte țări care nu sunt mai avansate decât România, cum este Bulgaria, care a ajuns la 30% grad de reciclare a deșeurilor. În momentul de față, mai avem încă o problemă, cea a ambalajelor. Cred că e o problemă care trebuie tratată cu seriozitate încă de săptămâna viitoare', a explicat Constantin, potrivit Agerpres.
Co-președinte al Alianței Liberalilor și Democraților (ALDE), Daniel Constantin s-a născut pe data de 26 iunie 1978, la Pitești. El a mai fost ministru al Agriculturii.
Constantin este de profesie inginer, urmând cursurile Facultății de Zootehnie din cadrul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București (1997-2002). În 2004 a absolvit un master în managementul calității și inovației (USAMVB) și a urmat un curs de ''Îmbunătățirea managementului strategic'' (Institutul de Administrație Publică, Irlanda), conform site-ului www.cdep.ro.