Ministrul liberal al Culturii, Daniel Barbu, se alătură poziţiilor contradictorii referitoare la proiectul de exploatare minieră de la Roşia Montană. Aflat vineri la Cluj, ministrul Barbu a declarat că va vota împotriva proiectului Roşia Montană pentru că aceasta este decizia partidului, dar că susţine proiectul în calitate de ministru
Citeste mai mult: adev.ro/mt26pj
.
Citeste mai mult: adev.ro/mt26pj
“Eu voi vota împotrivă – sunt într-o situaţie delicată, din punct de vedere tehnic am subscris acestui acord, am convingerea că pe latura de patrimoniu proiectul este absolut în regulă. Niciuna din legile naţionale sau din prevederile internaţionale legate de bunele practici de prezervare a patrimoniului nu vor fi încălcate. Atâta timp cât hotărârea oficială a PNL este de a vota împotrivă şi eu voi vota împotrivă. Situaţia e delicată”, a explicat Daniel Barbu, citat de Adevărul.
Ministrul liberal a adăugat că, în urmă cu două luni, a ridicat problema la biroul naţional, însă nu a primit niciun răspuns.
“Le-am spus colegilor că se lucrează la proiect şi le-am spus că aş apecia sprijinul lor pentru proiect. Atunci nu s-a discutat problema. La sfârşitul lui august, la Constanţa, în delegaţia permanentă au apărut opinii diferite în PNL, dar nu s-a luat decizia unică. Acum însă, s-a decis votul împotrivă”, a spus Barbu.
Citeste mai mult: adev.ro/mt26pj
Citeste mai mult: adev.ro/mt26pj
Citeste mai mult: adev.ro/mt26pj
Ministrul Culturii a mai adăugat că Roşia Montană Gold Corporation s-a angajat să investească 70 de milioane de dolari. Pe lângă această suma, compania ar fi investit deja 30 de milioane de dolari.
Citeste mai mult: adev.ro/mt26pj
Poziţii pro ŞI contra proiectului
Daniel Barbu nu este singurul membru al USL care se găseşte în situaţia de a susţine şi apoi de a respinge acest proiect. „Lista” a fost deschisă chiar de către premierul Victor Ponta, a cărui poziţie a fost taxată în mai multe rânduri chiar de către partenerul său din fruntea USL, Crin Antonescu.
Iată o scurtă recapitulare a poziţiilor pro şi contra proiectului:
Victor Ponta (PSD) – Prim-ministru, Deputat de Gorj
„O să fiu sincer şi o să vă spun că eu, ca deputat, o să votez împotrivă, dar pe de altă parte, ca prim ministru, nu am dreptul…”
Rovana Plumb (PSD) – Ministru al Mediului, Deputat de Dâmboviţa
„Ca ministru al Mediului şi schimbărilor climatice am avut datoria şi responsabilitatea să introducem în noul proiect noi standarde de mediu. (…) În ce priveşte decizia, decizia nu poate fi a unui singur om, eu sunt în Parlament, nu ca persoană fizică, ci trimisă de un număr de cetăţeni din Colegiul 2 Dâmboviţa, cu care voi avea o discuţie şi, în funcţie de mandatul pe care aceştia mi-l vor da, îmi voi da şi votul în Parlament”
Dan Şova (PSD) – Ministru delegat pentru Proiecte de Interes Naţional, Senator de Olt
„Din punct de vedere al disciplinei parlamentare, dacă se ia o decizie politică, o să votăm cu toţii împotrivă, dacă aşa se hotărăşte. Dacă rămâne cu votul liber, fiecare să voteze cum vrea, eu votez da. (…) Cred că senatorul Şova spune da, ministrul Şova a contribuit la acest proiect şi va spune da”
Daniel Barbu (PNL) – Ministru al Culturii, Senator de Bucureşti
“Eu voi vota împotrivă – sunt într-o situaţie delicată, din punct de vedere tehnic am subscris acestui acord, am convingerea că pe latura de patrimoniu proiectul este absolut în regulă. (…) Atâta timp cât hotărârea oficială a PNL este de a vota împotrivă şi eu voi vota împotrivă. Situaţia e delicată”
Liviu Dragnea (PSD) – Viceprim-ministru, Ministru al Dezvoltării şi Administraţiei, Deputat de Teleorman
„Este important să precizăm că Guvernul nu a aprobat sau respins proiectul Roşia Montană. Cred că premierul Victor Ponta a luat cea mai înţeleaptă decizie, şi anume, dezbaterile finale să se desfăşoare într-un cadru civilizat în cel mai legitim for al acestei ţări, în Parlamentul României”
Avize privind proiectul de la Roşia Montană:
Ministerul Justiţiei – aviz pozitiv
Comisia Juridică din Senat – aviz negativ
Ministerul Mediului – aviz pozitiv
Comisia de Administraţie şi Ecologie din Senat – aviz negativ