Daniel Băluță, despre anunțul lui Ciucă privind ruperea coaliției: „Pare că improvizăm cu rapiditate o schiță de Caragiale” / „PSD-ul nu și-a dorit niciodată să dețină toată puterea” (VIDEO)

Publicat: 08 10. 2024, 20:24
Actualizat: 08 10. 2024, 20:26
Primarul Sectorului 4, Daniel Băluță (PSD) / captură video B1 TV

Daniel Băluță, prim-vicepreședinte al PSD și primar al Sectorului 4, a comentat într-o intervenție pentru B1 TV ultimele evenimente de pe scena politică românească. Acesta a comparat moțiunea de cenzură anunțată de Elena Lasconi, dar și anunțul lui Nicolae Ciucă, privind ruperea coaliției între PNL și PSD cu o schiță de Caragiale:

“Pare că improvizăm cu rapiditate o schiță de Caragiale. Avem în rolul principal pe doamna Lasconi și pe domnul Ciucă, care mai de care mai hazliu din punctul acesta de vedere. Foarte bine a remarcat domnul Ciucă, am văzut un lider de partid transmis în direct de pe scaunul din dreapta al mașinii o invitație pentru o Moțiune de Cenzură, celălalt lider acuzând pe partenerul de guvernare de abuzuri. Eu nu am reușit să le identific: abuzuri, corupție, cuvinte mari, care din păcate nu au niciun fel de conținut.

De aceea, este exact o reprezentare a unei piese de Caragiale. Avem o Scrisoare pierdută, cu certitudine. Îl avem pe Farfuridi, îl avem pe Cațavencu. E o glumă ceea ce se întâmplă mai mult. Dați-mi voie să mă amuz de modul în care se derulează această gâlceavă care din punct de vedere practic are următoarea finalitate: există în continuare o coaliție funcțională. Guvernul României funcționează, gestionează problemele țării, are chiar mâine ședință de Guvern, miniștrii cooperează și colaborează așa cum este normal între ei. Asta este o realitate”.

Daniel Băluță a mai precizat că nu crede că liderii coaliției au întrerupt dialogul, așa cum a declarat Nicolae Ciucă, explicând că într-o coaliție este nevoie de cooperare:

“Eu nu cred lucrul acesta. Poate că nu există un dialog direct, cu certitudine, prin suma miniștrilor, prin suma secretarilor de stat este imposibil, pentru că este normal într-o coaliție să existe colaborare și cooperare. Cuvintele exced un pic starea de nervozitate pe care o manifestă domnul Ciucă, însă sunt convins că și dânsul va intra într-o logică normală”.

Totodată, Daniel Băluță a respins acuzațiile potrivit cărora PSD vrea să acapareze toată puterea:

“PSD-ul nu și-a dorit niciodată să dețină toată puterea. Lucrul ăsta s-a întâmplat în cazul PNL-ului. Am avut Guvernul Orban, Guvernul Cîțu, Guvernul Ciucă. Dânșii au centralizat puterea, dânșii au modificat legislația. Uitați-vă, teza de doctorat a domnului Ciucă este o realitate. Nu eu am schimbat legislația, dânsul a schimbat legislația. Nu poi să acuzi pe cineva că a făcut abuzuri atâta timp cât nu ai un respect pentru o instituție esențială, Curtea Constituțională”.