Dâncu explică protestele și trimite săgeți către PSD: Majoritatea obtuză se poate așeza la putere disprețuind tot ce nu intră în sfera sa de interes imediat. Când caută să sugrume, se formează minorități disperate

Publicat: 20 02. 2017, 10:12
Foto: puterea.ro

Vasile Dâncu a publicat pe blogul său o analiză asupra relației dintre ”majoritatea obtuză” și ”minoritatea disperată”. Fostul vicepremier a încercat, astfel, să explice protestele masive care au avut loc în România, în ultimele două săptămâni.

Sociologul susține că se poate ajunge la proteste sociale, care devin știre mondială, în cazurile în care majoritățile, conduse de elite slabe, devin obtuze: ”Și totuși, cum se poate ajunge la proteste sociale care devin știre mondială într-o societate cum este cea descrisă de studiile psiho-sociologice? Simplu: majoritățile pot fi majorități obtuze, mai ales atunci când sunt conduse de elite slabe, care nu înțeleg că logica majoritară este doar principiu fondator dar nu și unic, adică discreționar, principiu de funcționare sau mecanism de management social”.

Dâncu oferă și detalii despre ce înseamnă această majoritate obtuză: ”Majoritatea obtuză se poate așeza la putere disprețuind tot ce nu intră în sfera sa de interes imediat, mai ales disprețuind sensibilitățile colective.

Majoritățile obtuze pot disprețui dialogul, comunicarea și continuă lupta surdă din timpul care era destinat luptei pentru putere. Când elita majorității caută să domnească și să sugrume, să preseze și să nu se uite la feedbackul social, atunci se formează minorități disperate, care pot erupe în societate, cu sau chiar fără ajutorul unor organizații de interese legitime sau ilegitime. În aceste cazuri, majoritățile obtuze se pot deșira încet, deoarece se pierde pe drum puterea numărului”.

În continuare, acesta prezintă și pașii pe care trebuie să îi facă elita majorităților: ”Elita majorităților, când există, deoarece putem avea și majorități fără cap, trebuie să treacă mai multe probe complicate. Prima este să oprească gloata câștigătoare să ia întreaga societate ca pradă de război și să devasteze arealul social. A doua este clarviziunea de a înțelege că o victorie în alegeri nu crește nivelul de inteligență și înțelepciunea celor care o compun, iar ceilalți, învinșii – să spunem, nu devin dintr-o dată mai prosti și mai inerți”.

”Când reprezentanții majorității uită de responsabilitatea lor socială și vor să-și servească doar propria armată, pericolul de a pierde repede majoritatea este foarte mare, deoarece dincolo de modul în care definim minoritatea și majoritatea, unii față de alții, sau ambele în reper cantitativ, ori ca distanță față de un centru de putere, altceva este mai important, ceva de care majoritățile uită, este vorba de CRITERIUL fundamental: criteriul civilizației și respectul contractului social. OMUL trebuie respectat indiferent de țarcurile în care, momentan, se află, în cel al majorității sau în cel al minorității”, continuă Vasile Dâncu.

”Majoritățile inteligente, care practică toleranța și respectul minorității, cele care știu să împartă puterea nu pierd niciodată războiul. Majoritățile obtuze nu au cum să câștige, își creează dușmani imediat, se detonează fără să vrea. Deocamdată, viitorul nu sună bine!”, este concluzia fostului Ministru.

Articolul integral semnat de Vasile Dâncu poate fi citit AICI.