Dăncilă se teme de o lege care permite solicitarea revizuirii sentințelor penale bazate pe protocoale: Avertismentul Guvernului pentru Dragnea şi Tăriceanu

Publicat: 05 10. 2018, 21:40

Guvernul României avertizează privind o posibilă încălcare a Constituţiei printr-o lege care ar permite solicitarea revizurii sentinţelor penale bazate pe protocoalele secrete încheiate de SRI în justiţie. Avertismentul vine în contextului proiectul iniţiat chiar de liderii coaliţiei guvernamentale şi a Parlamentului, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu.

Acest proiect prevede declasificarea automată, de drept, a hotărârii CSAT din 2005 privind combaterea corupției, precum și a tuturor documentelor care conțin informații clasificate în baza acesteia, respectiv a mult discutatelor protocoale secrete de cooperare încheiate de SRI cu Parchetul General, DNA și alte instituții din sistemul de justiție, pentru a se permite astfel revizuire sentințelor penale bazate pe acestea, scrie profit.ro.

„Persoanele care se consideră vătămate într-un drept ori într-un interes legitim de efectele produse de documentele declasficate au posibilitatea, în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a legii, să se adreseze instanțelor, cu acțiuni de revizuire, pretenții, răspundere civilă delictuală, pentru constatarea încălcării drepturilor și libertăților fundamentale și repararea prejudiciului suferit”, stipulează proiectul de lege.

Conform proiectului, se va face declasificarea automată, de drept, fără a mai fi necesară nici o altă procedură, a Hotărârii CSAT din 2005 și a tuturor documentelor clasificate emise în baza acesteia, ar urma să se facă prin derogare de la Legea nr. 182/2002 privind informațiile clasificate, care prevede că informațiile clasificate ca secrete de stat pot fi declasificate doar prin hotărâre de Guvern, la solicitarea motivată a emitentului.

„Protocoalele (secrete de cooperare între SRI și Parchete, Curți de Apel, CSM etc – n.r.) au dus la grave abuzuri și la încălcarea unor drepturi constituționale ale persoanelor aflate în urmărire penală sau inculpate în procese penale. Nu puțini cetățeni au fost condamnați penal în baza unor probe culese și administrate potrivit acestor protocoale secrete. Neavând acces la materialul probator adunat de procuror prin înregistrări secrete efectuate ilegal de organele de cercetare penală speciale (aparținând SRI ), persoanele inculpate nu s-au putut apăra în fața judecătorilor și nu au avut parte de un proces echitabil. În acest fel, li s-au încălcat drepturi recunoscute de Convenția europeană pentru apărarea drepturilor omului și consacrate prin jurisprudența CEDO”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

La acest proiect, care a primit deja avizul pozitiv al Comisiei pentru drepturile omului de la Senat, Guvernul a venit cu un punct de vedere, semnat chiar de premierul Viorica Dăncilă, în care se atrage atenţia privind o posibilă încălcare a Constituţiei.

Cu toate acestea, Guvernul nu atransmite un punct de vedere prin care se poziţionează împotriva proiectului de lege ci doar atrage atenţia şi lasă la latitudinea Parlamentului.

Astfel, în documentul citat se afirmă că, în conformitate cu legislația în vigoare, o hotărâre a Consiliului Suprem de Apărare a Țării trebuie declasificată tot de Consiliu.

„Elaborarea unei inițiative legislative de către puterea legislativă, prin care se impune declasificarea unei hotărâri a acestei instituții, fără o motivare substanțială, fără acordul și consultarea sa și a instituțiilor statului care au atribuții în gestionarea informațiilor clasificate, fără respectarea nici unei alte proceduri prevăzute de lege, poate fi apreciată ca neconstituțională din perspectiva încălcării principiului separației puterilor în stat (…)”, se menționează în punctul de vedere al Guvernului, semnat de premierul Viorica Dăncilă.

Un avertisment asemănător a emis și Consiliul Legislativ, în avizul său consultativ, de altfel favorabil, asupra proiectului de lege.