Viorica Dăncilă: Președintele mi-a comunicat că nu va da curs celor două propuneri pentru Ministerul Transporturilor și cel al Dezvoltării

Viorica Dăncilă: Președintele mi-a comunicat că nu va da curs celor două propuneri pentru Ministerul Transporturilor și cel al Dezvoltării
Foto: gov.ro

Premierul Viorica Dăncilă a declarat vineri, la începutul ședinței de Guvern, că președintele Klaus Iohannis i-a comunicat că nu va da curs celor două propuneri pe care le-a făcut pentru ministerul Transporturilor și cel al Dezvoltării Regionale.

„Președintele a confirmat încă o dată că nu poate să își exercite rolul constituțional de mediator. Fiecare ieșire a sa are puternice accente politice, singura preocupare fiind aceea de a ataca PSD. I-am solicitat domnului președinte o discuție în privința numirii celor doi miniștri ai Transporturilor și Dezvoltării Regionale. Era firesc să avem o decizie în acest sens de îndată ce CCR a arătat că trebuie să avem această decizie. Președintele mi-a comunicat că nu va da curs celor două propuneri pe care i le-am înaintat, fără nicio explicație, dând dovadă că dorește, de fapt, blocarea activității Guvernului. Peste numai câteva zile vom prelua președinția Consiliului Uniunii Europene, cu o situație de blocaj la două ministere importante, cu o situație de blocaj în ceea ce privește preluarea dosarelor aflate pe agenda europeană și cu o situație care nu este favorabilă imaginii României în acest sens”, a declarat Viorica Dăncilă.

În urma remanierii făcute de PSD în luna noiembrie, Klaus Iohannis a refuzat numirea Liei Olguța Vasilescu la Ministerul Transporturilor și a lui Ilan Laufer la Dezvoltare. Apoi, Dăncilă a trimis ca propuneri pe Vasilescu la Dezvoltare și pe Mircea Drăghici la Transporturi, dar șeful statului a amânat să ia o decizia ceea ce a făcut Guvernul să sesizeze CCR.

CCR a admis, pe 19 decembrie, sesizarea Guvernului cu privire la existența unui conflict juridic între Guvern și președintele Klaus Iohannis, referitor la amânarea numirii miniștrilor Dezvoltării și Transporturilor.

Astfel, conform deciziei Curții, Klaus Iohannis trebuie să semneze decretele de revocare ale miniștrilor demisionari ai Transporturilor și Dezvotării, Lucian Șova și Paul Stănescu. Totodată, șeful statului trebuie să răspundă, în scris, motivat, în legătură cu propunerile făcute de premierul Viorica Dăncilă, respectiv Olguța Vasilescu la Ministerul Dezvoltării și Mircea Drăghici la Ministerul Transporturilor.

”The Facebook Dilemma”, cea mai amplă investigație despre impactul rețelei de socializare asupra vieții private, difuzată ÎN EXCLUSIVITATE pe B1 TV, pe 1 ianuarie, de la ora 21.00

Urmăriți B1TV.ro și pe
`