Viorica Dăncilă a deplâns existenţa de informaţii false în România care afectează ţară la nivel extern. Aceste declaraţii au venit în contextul în care atât premierul cât şi mai mulţi miniştri au fost prezenţi la Bruxelles în această săptămână pentru a prezenta priorităţile din mandatul în fruntea Consiliului Uniunii Europene.
Premierul a subliniat că România nu trebuie să mai aibă lipită eticheta de ţară coruptă şi a sublniat că Toader nu a vorbit despre aminstie ci de măsuri care să îndrepte situaţia după ce numeroase persoane au fost condamante de completuri constituite nelegal.
”Au fost întâlniri extrem de importante. Miniștrii cabinetului și-au prezentat prioritățile în cadrul comsiilor de specialitate. Au avut un dialog constructiv cu membrii Parlamentului European, care sperăm să se concretizeze în finalizarea mai multor dosare. Vreau să anunț că România, în nici o lună, a aprticipat la 40 de trialoguri la dosare importante. A fost apreciată prestația miniștrilor din cabinet, chiar aseară în cadrul unui eveniment făcut de România, am vorbit cu mai mulți deputați europeni care s-au declarat foarte mulțumiți de prestația miniștrilor și de cooperarea cu ei(…) S-a indus chiar de la nivel național că nu suntem în stare să preluăm Președinția Consiliului European. Propunerea Finlandei a venit chiar după o afirmație a președintelui Iohannis.
Din păcate există foarte mult fake news în România. Cred că aceasta a fost principala problemă a României. Nu faptul că România nu era pregătită pentru Președinție, eram pregătiți. Alții au spus că România nu poate și au venit cu aceste dezinformări. Ce este neplăcut este faptul că aceste lucruri vin din România. Când am prezentat prioritățile României, toți se așteptau la o dezbatere constructivă bazată pe soluții. Din păcate tot ceea ce a fost negativ, ce a adus o umbră, asupra imaginii României a venit din partea membrilor Parlamentului European din România, din grupul PPE.
Cei care fac aceste lucruri ar trebui să le fie rușine. Să le fie rușine pentru faptul că i-a votat oamenii să apere țara și să o reprezinte. Indiferent de situația internă nu trebuie să exportăm problemele noastre la nivel european.
În fiecare stat membru al Uniunii Europene trebuie respectate trei lucruri: statul de drept, lupta împotriva corupției și drepturile omului. Eu nu văd că România a încălcat statul de drept. Nu aș vrea ca acest lucru să devină subiect de campanie electorală. Eu cred că acest subiect va aduce un prejudiciu României.
Cu privire la drepturile omului: eu cred că nu trebuie să spunem că un aspect e mai improtant decât altul. Legile se fac pentru cetățeni. În România știm bine că nu prea s-a vorbit despre drepturile omului, despre drepturile celor care au fost condamnați pe nedrept, despre drepturile celor care au făcut pușcărie, deși nu erau vinovați.
Toți susținem lupta împotriva corupției, dar nu trebuie să lipim această etichetă României, că aici există corupție și în alte state nu. Ministrul Justiției nu a vorbi de amnistie. El a vorbit de oug care să dea posibilitatea celor care au fost judecați de complete de judecată constituite ilegal, să îndrepte aceste lucruri. Pot fi chiar condamnări mai mari sau că nu trebuiau fi condamnați. Totul trebuie să fie corect. Acest lucru dă șansa unui proces corect pentru cetățeni și asta face parte din drepturile omului. Tocmai faptul că nu s-a făcut referire la acest lucru, ci la amnistie, arată că informațiile care se trimit către Bruxelles nu sunt corecte”, a declarat Dăncilă pentru Antena 3.