Dan Voiculescu, primele precizări după ce Antena Group a cumpărat clădirile ICA: „Prejudiciu stabilit printr-o supraevaluare gravă”

Dan Voiculescu, primele precizări după ce Antena Group a cumpărat clădirile ICA: Prejudiciu stabilit printr-o supraevaluare gravă
Foto: hepta.ro

Dan Voiculescu face primele precizări după ce Antena Group a cumpărat cu peste 10 milioane de euro fostul sediu al Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), confiscat de la omul de afaceriîn baza sentinței de condamnare la 10 de închisoare din 8 august 2014, asta deși Camelia Bogdan, judecătoarea care l-a condamnat, susține că imobilul ar trebui confiscat din nou de stat, în contul prejudiciului de 60 de milioane de euro stabilit din decizia de condamnare.

În acest context, Dan Voiculescu susține că prejudiciul în dosarul său ar fi fost „umflată” de şase ori.

„Vineri, 5 septembrie 2019, am sesizat mai multe instituții ale statului român cu privire la o nedreptate obiectivă comisă în regimul Băsescu. Redau integral textul acestei sesizări:

În data de 12.09.2008, doamna Aurelia Nicolae, specialist DNA a realizat un raport de constatare tehnico-științific în urma căruia terenul și clădirile Institutului de Cercetări Alimentare (ICA) au fost evaluate la suma de 60 de milioane de euro. Referitor la această evaluare s-au ridicat obiecții multiple (de la modalitatea improprie de calcul, până la presiunile exercitate asupra expertului – confirmate inclusiv prin declarația notarială a altui expert DNA). Fără a intra în detalii (care sunt publice și se pot consulta oricând) rețin doar diferențele uriașe dintre evaluările și estimările efectuate înainte și după raportul de evaluare întocmit de Aurelia Nicolae.

În data de 8 august 2014, un complet de judecători a stabilit că în dosarul referitor la privatizarea fostului Institut de Cercetări Alimentare, prejudiciul este de 60 de milioane de euro. În urma acestei decizii peste 10 familii au fost îndatorate pe viață.

În august 2019, ANAF a vândut terenul respectiv, la a patra licitație (la primele 3 nu s-au găsit cumpărători), cu suma de 9 milioane de euro.

Așadar, în condițiile în care, în intervalul de timp scurs între 2014 și 2019 nu poate fi vorba de nicio scădere a valorii proprietăților imobiliare (din contră, prețul terenurilor a crescut în București, în medie, cu 25%), diferența de zeci de milioane de euro între valoarea stabilită prin expertiză și cea confirmată real, în urma vânzării (și mult mai apropiată de toate celelalte evaluări), probează, în mod obiectiv, o gravă eroare care a condus la o nedreptate evidentă.

În România noastră, dincolo de simpatii și antipatii politice, de prejudecăți și stereotipuri pozitive sau negative, ce șanse sunt ca această eroare să fie îndreptată?”, scrie Dan Voiculescu peblog.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`