Dan Voiculescu pregătește subordonarea CSM

Dan Voiculescu pregătește subordonarea CSM

Dan Voiculescu pregăteşte subordonarea CSM, susţin jurnaliştii de la Curentul. Confrom acesatora, planul ar presupune înființarea unei noi structuri, care să controleze activitatea consiliului.

CSM se numără printre instituţiile pe care USL le-a luat în colimator după câştigarea alegerilor parlamentare. Cel care regizează subordonarea consiliului este chiar preşedintele fondator al PC, Dan Voiculescu, susţin jurnaliştii de la Curentul.

Într-un comunicat de presă, trimis  de Facias, şi citat de cei de la Curentul, se vorbește despre o urgență majoră a noii Puteri de la București: „adoptarea unei legi de responsabilizare a magistraților„.

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului atrage atenția asupra faptului că un nou legislativ trebuie să aibă printre priorități și necesitatea adoptării unei legi de responsabilizare a magistraților. Un astfel de act normativ se impune a fi adoptat într-un stat în care magistrații nu răspund nici pentru deciziile pe care le iau cu rea-voință sau din gravă neglijență. Mai mult, Consiliul Superior al Magistraturii și Inspecția Judiciară funcționează mai curând ca un sindicat și nu ca un organ de control, iar plata pentru erorile judiciare se face de la bugetul de stat, din buzunarul fiecărui contribuabil„, se arată în comunicatul FACIAS.

Invocând un model francez, angajații lui Voiculescu vin cu ideea înființării unei noi structuri, care să controleze și activitatea CSM. ONG-ul este găzduit în același sediu cu trustul de presa al mogulului Dan Voiculescu.  Membrii fundaţiei doresc înființarea instituției „Mediatorul Republicii’, care sa primească de la cetățeni plângerile contra magistraților.

Cu alte cuvinte, cetățenii, unii dintre ei grupați în Facias și în alte ONG-uri răsplătite generos de Voiculescu ar putea  cere la acest „Mediator al Poporului” capul unui judecător pe motiv că l-ar bănui de rea-credință.

Facias este de părere că atribuţiile CSM sunt prea mari, la nivelul sistemului juridic românesc.

În ultimii ani, în România, CSM a preluat mai toate atribuțiile ministrului, instituția garant al independentei justiției devenind, de departe, Consiliul cu cele mai mari atribuții din Europa. Rezultatele lasă însă de dorit. Justiția română e plina de erori judiciare, pe care Inspecția CSM nu le sancționează, deși în lege s-a prevazut reaua credință si gravă negli­jență si exista cazuri de condamnare a României la CEDO, pentru culpe ale unor magistrați„, se mai arată în comunicat.

Voiculescu plănuiește subordonarea CSM

Embed:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`