Cu 5 zile înaintea Revoluţiei din 1989, Dan Voiculescu discuta afaceri cu ofițerii de la Întreprinderea de Comerț Exterior Dunărea.
Jurnaliştii de la Evenimentul Zilei au prezentat o notă de convorbiri de la acea dată, între Voiculescu şi ofiţerii respectivi, în care se discuta despre exportul de ciment.
Mai mult decât atât, Voiculescu a cerut nave pentru exporturile viitoare. Destinaţiile? Algeria, Spania și Republica Dominicană.
Documentele ICE Dunărea, din arhivele CNSAS arată că Dan Voiculescu era favorizat de Securitate și dacă nu ar fi existat evenimentele din 1989, fondatorul Partidului Conservator ar fi pregătit noi afaceri cu ofițerii.
Voiculescu avea astfel de planuri cu cei de la Întreprinderea de Comerț Exterior Dunărea. O nota de convorbiri din 11 decembrie 1989 cuprinde discuţii între Voiculescu şi securiştii de la ICE Dunărea.
Acesta avea 43 de ani și era șeful reprezentanței de la București a firmei cipriote Crescent. Viaţa sa se schimbase din anul 1982, când a plecat de la ICE Vitrocim, iar Securitatea l-a abandonat ca sursa „Felix”, deoarece a fost primit în Partidul Comunist.
Timp de şapte ani, Crescent, condusă de Voiculescu, a fost unul dintre „tovarăşii” de afaceri ai Securităţii. Zeci de operațiuni strict secrete de export-import au fost intermediate de firma cipriotă, iar Voiculescu era cel care negocia totul.
11 decembrie 1989 este ziua în care fostul președinte al Partidului Conservator a discutat despre exportul de ciment în cadrul unei operaţiuni de schimb valutar româno-brazilian.
Mai mult decât atât, amploarea operațiunilor firmei Crescent iese la iveală și prin faptul că Voiculescu cerea nave pentru exporturile viitoare pe destinația Algeria, Spania și Republica Dominicană.
Anul 1989 a fost unul foarte bun pentru firma Crescent, potrivit documentelor. Pe 14 octombrie 1989, Elena și Nicolae Ceaușescu deschiseseră Târgul Internațional București, sub deviza „Comerț-Cooperare-Dezvoltare-Pace”.
Potrivit jurnaliștilor de la Evenimentul Zilei, societatea cipriotă, condusă de Dan Voiculescu, avea un pavilion exact acolo unde a fost întâlnirea ofițerilor de la ICE Dunarea. S-ar fi discutat despre exportul de ciment pe destinațiile: Algeria, Spania, Anglia și SUA. Mihai Lazăr, actualul director general GRIVCO era unul dimtre partenerii favoriți ai lui Dan Voiculescu.
Pe 29 decembrie 1987, Voiculescu îi informa pe Constantin Gavril şi Constantin Rotaru, şefi ai ICE Dunărea, că „cifra de afaceri a firmei sale – biroul din Bucureşti – a reprezentat circa 138 de milioane de dolari, din care circa 70% cu ICE Dunărea, apreciind în acest sens eforturile făcute de cele două firme pentru derularea unui asemenea volum de afaceri”, notează jurnaliștii de la Evenimentul Zilei.