Dan Voiculescu minte cu „semnătura pe acte” în legătură cu implicarea lui în dosarul Dunărea

Dan Voiculescu minte cu „semnătura pe acte” în legătură cu implicarea lui în dosarul Dunărea
Foto: danvoiculescu.ro

Dan Voiculescu a fost prins cu motanul în sac. Deşi a negat vehement implicarea sa în dosarul Dunărea, noile documente ieşite la iveală arată clar semnătura mogulului în afacerile securităţii, susţin jurnaliştii evz.ro.

Astfel, Voiculescu s-a îmbogăţit din exporturile statului român prin firma sa Crescent.

După Revoluţie, fostul senator a transformat compania într-o reţea complexă de alte firme şi a reuşit, printre altele, privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare.

Presat de procesul desecretizării arhivei „Dunărea operativ”, Dan Voiculescu a neagat prin toate canalele media de care dispune, implicarea sa în dosarul „ICE Dunărea”.

„Vreau să spun clar, astfel încât să ştie toată lumea: arhiva şi dosarul Dunărea mă lasă rece – nu am nicio implicare în ele. Confirm, înca o dată, că nu am nimic de ascuns în relaţiile mele cu întreprinderea de comerţ exterior „Dunărea”, a susținut Dan Voiculescu.

Însă jurnaliştii de la EVZ.ro arată clar că în documentele Arhivelor Naţionale Voiculescu era piesa principală în activitatea de export a României.

În plus, semnăturile mogulului apar pe diverse facturi din arhiva „Dunărea Comercial”. Printre documentele arhivelor se află şi numeroase note de convorbiri ale ICE Dunărea în care este trecut numele mogulului în dreptul firmei Crescent.

Jurnaliştii de la EVZ. ro au arătat că firma Crescent este acţionară la alte 24 de firme, conform Registrul Comerţului. Printre acestea se numără, Antena 4 SRL, Bioprod, Mutual Invest, Ana Electric SA şi Intact Production SRL.

Crescent este firma care intermedia exportul de ciment şi fier beton pentru România. Astfel că, Voiculescu a reuşit să se îmbogăţească peste noapte. În 1987, mogulul informa conducerea ICE Dunărea despre cifra de afaceri a companiei, în valoare de aproape 140 de milioane de dolari, din care 70% erau realizate prin ICE Dunărea.

Cu o companie aşa puternică, Dan Voiculescu nu şi-a schimbat obiceiurile după Revoluţie, după cum arată rechizitoriului prin care mogulul a fost trimis în judecată pentru privatizarea frauduloasă a ICA.

„Urmare a unor operaţiuni repetate de majorare a capitalului social prin aporturi în natură sau financiare subscrise de firmele controlate de învinuitul Dan Voiculescu, cota de participare a ICA la capitalul social al Bioprod s-a diminuat progresiv de la 10 la 1,46%. Acţionar majoritar a devenit, urmare a unor cesiuni de acţiuni între compania Crescent Commercial & Maritime Cyprus LTD şi SC GRIVCO, această din urmă societate ce a ajuns să aibă o participaţie de 76% din capitalul social al firmei”, se arată în rechizitoriul procurorilor.

Dosarul Dunărea: Voiculescu demonstrează că a lucrat cu firma securității

Urmăriți B1TV.ro și pe
`