Dan Voiculescu și-a dat demisia din Senat, luni, la o săptămână după ce a depus jurământul pentru al doilea mandat de senator. Preşedintele fondator al PC nu depusese jurământul în ziua în care l-au depus toți senatorii, invocând probleme de sănătate. Aceasta este a treia oară când Dan Voiculescu demisionează din Parlament.
”Domnule președinte, doamnelor și domnilor, am o scurtă declarație legatp de faptul că, în ultimul timp, se speculează foarte mult că imunitatea a devenit o piedică în realizarea actului de justiție, fie că este vorba de imnunitatea parlamentară sau cea prezidențială. Pentru că există un dosar în justiție în care am fost implicat, am luat decizia ca începând de astăzi, 28 ianuarie, să renunț la imunitatea parlamentară astfel încât justiția să își facă datoria. Ca atare, demisionez din Senat”, a anunțat Dan Voiculescu de la tribuna din Senat.
Procesul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), în care este inculpat senatorul Dan Voiculescu, ar fi trebuit să fie reluat pe 31 ianuarie de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), care a admis cererea procurorilor anticorupţie de urgentare a judecării cazului. (Detalii AICI)
Demisia sa determină mutarea procesului său de la instanţa supremă, competentă să judece parlamentari, la Tribunalul Bucureşti. ICCJ este aceeași instanță care l-a condamnat pe fostul premier Adrian Năstase la doi ani de închisoare în dosarul ”Trofeul Calității”.
Voiculescu a recurs la un gest similar la finalul legislaturii trecute.
În urmă cu un an, liderul PC a demisionat din Senat, dosarul său fiind atunci transmis la Tribunal de către Înalta Curte de Casație și Justiție. Atunci, Voiculescu insista că a renunțat la mandatul său pentru că propunerea sa privind dublarea pedepselor pentru evaziune fiscală primise aviz negativ de la Comisia de buget-finanţe. (Detalii AICI)
În toamna anului 2007, Dan Voiculescu s-a retras pentru prima oară din Parlament, acuzând lipsa de susținere a proiectelor sale referitoare la prelungirea contractelor chiriașilor din casele naționalizate, reducerea TVA-ului pentru produsele alimentare de baza, fondul de solidaritate pentru pensionari și neimpozitarea profitului reinvestit.