Dan Voiculescu demisionează din Senat: Adevăratul motiv, dosarul în care e cercetat de Înalta Curte

Publicat: 25 06. 2012, 16:54
Foto: danvoiculescu.ro

Preşedintele fondator al PC, Dan Voiculescu, şi-a anunţat, luni, demisia din Senat. Este a doua oară când recurge la acest gest, după septembrie 2007.

Deși el a anunțat că la baza retragerii sale retragere stă respingerea de către Comisia de buget-finanţe a unui proiect privind dublarea sancţiunilor pentru evaziune fiscală, presa a descoperit că unul din efectele demisiei lui Dan Voiculescu din Senat este şi mutarea dosarului de corupţie în care este judecat de la Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie la Tribunalul Bucureşti, instanţa la care a fost trimis în judecată dosarul iniţial.

Senatorul consideră respingerea proiectului său drept inexplicabilă ”într-un registru responsabil.”

Adevăratul motiv al demisiei este însă unul cât se poate de pragmatic: odată pierdută calitatea de demnitar, dosarul Institutul de Cercetări Alimentare şi Ministerul Agriculturii, în care Dan Voiculescu este cercetat, nu mai poate fi judecat de Înalta Curte. După demisia lui Voiculescu, Tribunalul Bucureşti va trebuie să preia de la zero judecatrea acestui dosar, conform articolului 40 din Codul de procedura penală
Avocatul Şerban Nicolae, fost senator PSD, a explicat pentru Gândul că, potrivit legislaţiei, dacă Dan Voiculescu a fost judecat de Curtea Supremă pentru că avea calitatea de senator şi nu pentru că faptele de care este invinuit au fost comise în acestă calitate, atunci odată cu pierderea calităţii de senator se modifică şi competenţa instantei care îl judecă.

Demisia senatorului seamănă leit cu prima: ambele au fost calculate cu câteva luni înaintea alegerilor parlamentare, motivele invocate fiind neadoptarea unor propuneri legislative care îi aparţin.

În toamna anului 2007, Dan Voiculescu s-a retras din Parlament, acuzând lipsa de susținere a proiectelor sale referitoare la prelungirea contractelor chiriașilor din casele naționalizate, reducerea TVA-ului pentru produsele alimentare de baza, fondul de solidaritate pentru pensionari și neimpozitarea profitului reinvestit.

La vremea respectivă, liderul PC anunţa că va rămăne in politică pentru a se dedica partidului şi că acesta va obţine 7% la euroalegeri. Nu a fost nici pe departe aşa, PC obţinând doar un post de europarlamentar şi acela pe lista PSD.

Deşi avea experienţa anterioară a Senatului, şi dezamăgirile aferente, Dan Voiculescu a candidat pentru un nou mandat de senator în legislatura 2008-2012.

Dan Voiculescu a demisionat din Senat

http://static.mediadirect.ro/player-preload/swf/preloader/preloader.swf

Embed: " onclick="document.getElementById('embed_text_20786').select();" id="embed_text_20786" />