Dan Vîlceanu: „Eu stau și mă întreb ce a păzit Guvernul un an, de când tot cresc prețurile” / Despre gaura de 20 de miliarde din buget: „Situația e gravă. Din câte am înțeles, se lucrează la o OUG” (VIDEO)

Dan Vîlceanu: „Eu stau și mă întreb ce a păzit Guvernul un an, de când tot cresc prețurile” / Despre gaura de 20 de miliarde din buget: „Situația e gravă. Din câte am înțeles, se lucrează la o OUG” (VIDEO)
Deputatul Dan Vîlceanu, fost secretar general al PNL și fost ministru de Finanțe. Foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Deputatul Dan Vîlceanu, fost secretar general al PNL și fost ministru de Finanțe, a declarat, luni, că situația fiscal-bugetară e cu adevărat gravă și, din informațiile pe care le are, Guvernul pregătește o Ordonanță de Urgență. Acesta a precizat că soluția stă în banii și reformele din PNRR. „Eu nu cred că pentru români e foarte complicat ce scrie în PNRR, ci e complicat pentru PSD”, a punctat Vîlceanu. Cât despre scumpiri, fostul ministru a susținut că nu știe ce a păzit Guvernul în ultimul an, de când tot cresc prețurile.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Politica Zilei”, moderată de Ioana Constantin pe B1 TV.

Dan Vîlceanu, despre gaura de 20 de miliarde și ce ar trebui să facă Guvernul

„Gaura asta de 20 de miliarde au spus ei că există, nu am inventat-o noi. Ne-am trezit într-o zi cu dl Câciu (ministrul PSD al Finanțelor – n.r.) care spune că trebuie să reducă 20 de miliarde. Dar nu vor să facă această reașezare a bugetului prin adrese trimise către ministere și ele să spună de unde pot face economii, ci vor da o Ordonanță de Urgență.

Din câte am înțeles, se lucrează la o OUG pentru măsuri fiscal-bugetare, adică vor veni cu o OUG cum eram noi obișnuiți în decembrie. Acum ne mai trezim cu una în aprilie că lucrurile au scăpat de sub control și n-au încredere că ordonatorii de credite, adică ministerele, vor pune în aplicare ce le transmit prin adrese. Și atunci îl obligă prin OUG. Deci situația e gravă, o putem vedea cu toții, că e simplu să ne uităm pe execuția bugetară să vedem la ce deficit am ajuns.

Din informațiile pe care le am, depășim 20 de miliarde deficit la martie, adică ușor, ușor ne apropiem de o treime din deficitul pe care ne-am angajat să-l facem pe tot anul și atunci e o problemă”, a declarat Vîlceanu.

Fostul ministru a punctat că soluția stă în implementarea reformelor din PNRR și investirea banilor de acolo, dar e limpede că e o msiiune prea grea pentru PSD.

„PNRR e un tratament la această problemă. PNRR vine cu niște reforme – reforma pensiilor speciale, pe care românii cred că o vor, dl Budăi (ministrul PSD al Munci – n.r.) nu știu pe ce lume trăiește sau în ce țară trăiește, reforma pensiilor pe care, de asemenea, o vor românii, reforma sistemului de salarizare pe care o vor românii.

Eu nu cred că pentru români e foarte complicat ce scrie în PNRR, ci e complicat pentru PSD”, a continuat deputatul PNL.

Dan Vîlceanu a amintit apoi că el n -a votat bugetul de stat pe 2023 tocmai pentru că l-a considerat nerealist, cu venituri umflate și cheltuieli subdimensionate.

Vîlceanu, despre inflație și reacția Guvernului

Acesta a vorbit și despre prețurile tot mai mari mai ales la alimente și despre cum mimează Guvernul că-i pasă de această problemă.

„Eu stau și mă întreb ce a păzit Guvernul un an, de când tot cresc prețurile la alimente. Nu am văzut să fie preocupat de inflație și de faptul că românii plătesc tot mai mult nu doar pe alimente, ci pe tot. Acum, dintr-odată, că e Paștele și o creștere a consumului mai ales la alimente, avem un Guvern preocupat de creșterea prețurilor la alimente. (…) Faptul că reduci o taxă nu faci decât să reduci din pierderea producătorului, nicidecum să ajuți prețul să scadă, că nu va scădea. Piața nu funcționează așa. Atât timp cât ai cerere, niciun comerciant, producător nu va scădea prețurile că nu are de ce.

Statul român ar trebui să se bucure că încasează mai mult în perioada asta, dar nu încasează, culmea. Toate creșterile de taxe fac actorii economici să se întrebe cum să facă să nu le plătească pentru că sunt excesive – ai cea mai mare taxare a muncii, TVA e mare, ai alte impozite, te-ai trezit și cu contribuții la part-timp la nivelul unei norme întregi.
Statul mai și crește cheltuielile și trebuie să te jupoaie pe tine, antreprenor, și mai tare”, a mai declarat Dan Vîlceanu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`