Dan Vîlceanu: Eu cred că PNRR e compromis. PSD-iștii nu vor reformarea sistemelor de pensii și de salarii pentru că ar însemna o pierdere electorală pentru ei (VIDEO)

Dan Vîlceanu: Eu cred că PNRR e compromis. PSD-iștii nu vor reformarea sistemelor de pensii și de salarii pentru că ar însemna o pierdere electorală pentru ei (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Deputatul PNL Dan Vîlceanu a declarat miercuri, pentru B1 TV, că PNRR practic e compromis deoarece PSD pur și simplu nu vrea să reformeze pensiile speciale, sistemul public de pensii și sistemul de salarizare. Fără aceste schimbări, România nu va mai primi banii din PNRR.

Vîlceanu a mai susținut că proiectul privind pensiile speciale, adoptat chiar azi de Senat și care urmează să ajungă la vot în Camera Deputaților, în fapt nu reformează nimic. Liberalul a mai afirmat că PSD-știi nu vor să facă aceste reforme deoarece de aceste privilegii beneficiază mulți dintre votanții lor, or ei nu vor să piardă voturi.

Amintim că proiectul de lege privind pensiile speciale a fost inițiat de Guvernul PSD – PNL – UDMR, a fost modificat în comisiile Senatului tot de cele trei partide și votat în plen tot de ele. Parlamentarii USR au afişat pancarte pe care scria „Tăiaţi pensiile speciale”, ei acuzând că totul e doar un joc de teatru, cele trei partide nedorind să facă niciun fel de reformă.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Politica Zilei”, moderată de Ioana Constantin pe B1 TV.

Vîlceanu: PNRR e compromis. PSD nu vrea reformarea sistemului de pensii

„Din păcate pentru România, eu cred că putem considera PNRR compromis. Spun asta deja de câteva săptămâni. Când am văzut cum se joacă cu pensiile speciale în Parlament și cum arată legeap e care Ministerul Muncii (condus de Marius Budăi de la PSD – n.r.) a trimis-o la Parlament, mi-am dat seama că PSD nu vrea reformarea pensiilor speciale, nici a sistemului public de pensii, nici reformarea sistemului de salarizare.

De ce nu dorește asta? Pentru că ar însemna o pierdere electorală pentru ei. În general, acești oameni votează PSD în marea lor proporție. O reformă în aceste sisteme, deși așteptată de majoritatea românilor, nu va fi bine primită. Știți că reformele vin cu pierderi electorale, iar PSD nu vrea să riște o pierdere electorală și a pariat pe pierderea celor 30 de miliarde din PNRR.

Deci, din punctul meu de vedere, PNRR e compromis, nu se vor face aceste reforme, se va mima înfăptuirea lor, apoi se va da, ca de obicei, vina pe Comisia Europeană, că ”noi am făcut ce trebuia, dar ăia de la Comsiei sunt răi cu România și au ceva cu România””, a declarat deputatul liberal.

Cum ar fi trebuit să arate reforma pensiilor speciale

Dan Vîlceanu a explicat apoi că reforma pensiilor speciale ar fi însemnat ca pensiile să respecte principiile contributivității și echității. Or niciunul dintre ele nu e respectat în proiectul de lege care tocmai a fost adoptat de Senat.

Acesta a mai precizat că, în ce privește parlamentarii și aleșii locali, lucrurile sunt chiar mai simple, căci în cazul lor nu e vorba de pensii propriu-zis, ci de indemnizații.

„Sunt chestiuni legate de vechimea în muncă pe care un pensionar trebuie să le aibă și care trebuie să fie similare cu lucrătorii care nu vor primi pensii speciale. Vechimea în muncă să fie cumva similară indiferent de sistemul de pensie.

S-a discutat despre sustenabilitate, o reducere a cheltuielilor cu aceste pensii, ca bugetul să-și permită să le plătească, și să se creeze un mecansim așa încât astfel de pensii speciale să nu mai apară. Or uitați ce s-a întâmplat în ultimul timp, când în Parlament tot se încearcă să se mai producă noi categorii.

Prin reforma pensiilor speciale și reforma sistemului public de pensii se dorește și o eliminare a inechităților. Să vorbim de militari… Avem doi care au ieșit la pensie în condiții similare, dar unul ia 3.000 de lei, altul ia 10.000 de lei. Eu nu am văzut nicio prevedere în actuala lege care să ducă la o creștere a echității”, a mai declarat deputatul PNL Dan Vîlceanu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:17 - Care este diferența dintre roșiile românești și cele turcești. Românii consumă cele mai multe roșii de import din Turcia
20:57 - Ionuț Stroe (PNL), despre sprijinul UE pentru sinistrați: Sunt două tipuri de sprijin pe care Comisia Europeană le poate acorda României (VIDEO)
20:53 - Taximetriștii din Timișoara sunt la un pas de revoltă. „Dispeceratele au creat un adevărat cartel”
20:31 - Ministrul Mediului: „Vârful de debit pe Dunăre va fi pe 28-29 septembrie. Va fi mai mult decât dublu a ce avem acum” / Cum s-au pregătit autoritățile (VIDEO)
20:27 - A fost activat planul roșu de intervenţii! Peste 70 de copii, intoxicați după ce au mâncat hrana primită de la școală. Asistenţii şi medicii au scos pe bandă rulantă elevii din ambulanţe
20:22 - Primul trec electric cumpărat de România în ultimii 40 de ani a fost distrus de pietre. Vehiculul a intrat în reparații înainte de a fi pus în circulație
19:59 - Locul ascuns din România care este înconjurat de peisaje frumoase și legende. Puțin români știu despre existența lui
19:51 - Eugen Tomac a explicat în ce constă, de fapt, portofoliul obținut de România la Comisia Europeană: Nu are responsabilități care să influenteze major politicile în Europa (VIDEO)
19:50 - Tomac: Avem o degradare destul de serioasă a democrației în România și tăcerea Comisiei Europene, altădată foarte vocală, e extrem de suspectă și nemulțumitoare (VIDEO)
19:28 - Fost atacant la Arsenal a fost arestat pentru contrabandă cu substanțe ilegale. Fotbalistul a fost prins cu 60 kg de canabis