Dan Vîlceanu, ministrul Finanțelor, a declarat, marți, că şi el resimte scumpirile, dar e convins că totul e doar „un fenomen tranzitoriu”. Acesta a mai spus că tendința de creștere a prețurilor e generală în întreaga lume și că se explică printr-o „creştere economică puternică şi cererea agregată” care are „un ritm de creştere mult mai mare decât oferta agregată”.
„Sigur că simt scumpirile. Sunt scumpiri destul de mari la energie, la combustibili, gaze, la materialele de construcţii. E o tendinţă generală în Europa şi în lume pentru că, atunci când ai o creştere economică puternică şi cererea agregată are un ritm de creştere mult mai mare decât oferta agregată, există o presiune inflaţionistă”, a declarat noul ministru de Finanţe, în cadrul unei conferințe.
Întrebat cu cât i-a crescut lui factura, Vîlceanu a răspuns că există o creştere de 24% la energia electrică, peste 20% la gaze și 13-14% la combustibili.
„Ca toată lumea, resimt și eu aceste scumpiri, dar sunt convins că e un fenomen tranzitoriu, adică va exista o revenire”, a mai precizat ministrul.
Vîlceanu a mai ținut să puncteze că știe cât este inflația. Asta în contextul în care, săptămâna trecută, la primele sale declarații în calitate de ministru, a spus că inflaţia nu e la un nivel record şi nici nu e 5%, aceasta fiind doar o estimare a Băncii Naționale a României (BNR). În fapt, Institutul Național de Statistică (INS) a transmis că rata anuală a inflației în luna iulie a fost de 5%.
De data aceasta, ministrul Finanțelor nu a știut care este salariul minim net în România.