Dan Tăpălagă: Această clasă politică trebuie să dispară. Nu mai putem conta pe cei care sunt ocupați să-și apere averea, libertatea, banii furați, prietenii, protejații sau complicii

Publicat: 13 03. 2015, 17:08

Spre marea nemulțumire a politicienilor și mogulilor, justiția își face tot mai bine treaba în România. Pe măsura ce anchetele urcă mai sus, țipătul acestora devine mai strident. Din acest motiv, inventează false probleme, dramatizează, exagerează, maniupulează, recurg la un intreg arsenal retoric pentru a convinge cumva publicul că sunt nevinovați și că DNA s-a transformat într-un monstru.

Jurnalistul Dan Tăpălagă analizează, într-un editorial publicat pe Hotnews, o serie de atacuri pe care politicienii penali încearcă să le dea procurorilor aticorupție, care se bucură de multă simpatie publică.

1. Solidarizarea la varf. Politicienii și-au revenit din șocul alegerilor din 16 noiembrie. Nu se jenează să-și manifeste solidaritatea cu marii cercetați penal ca în vremurile bune.  

2. Blocarea a anchetei. Parlamentarii au prins și ei curaj. Nu mai tremură de frica opiniei publice, s-au întors la vechile obiceiuri. Au blocat ancheta în cazul Laszlo Borbely și  Vosganian.

3. Campanie externă anti-DNA. Prin acțiuni de lobby, marii cercetați penal și-au cumpărat spații publicitare în afara țării pentru a proiecta imaginea unui regim de teroare ale carui victime sunt.

4. Acuzații de partizanat. Politicienii încearcă să submineze încrederea publicului în DNA acuzând procurorii că se ocupă doar de oamenii de afaceri români, dar nu se ating de străini sau că fac jocuri politice protejând anumiți politicieni pentru a-i ajuta să schimbe majoritatea în Parlament.

5. Subminarea instituționala. Deciziile definitive de condamnare care prevad confiscări de bunuri nu sunt puse în executare de către fisc. ANAF a confiscat doar zece la sută din prejudicii.

6. S-a ajuns prea departe. Este teoria cea mai stupidă, în dezacord cu așteptările publicului și realitatea. Susținătorii ei susțin că business-ul s-a blocat, că țara a paralizat, că nimeni nu mai mișcă un deget de frica porcurorilor.

7. Demonizarea procurorilor. Pe asta ați văzut-o recent în acțiune în cazurile Ridzi sau Udrea. DNA-ul este inuman, gata să ucidă, să umilească, să tortureze, bagă oameni inocenți la închisoare.

8. Teoria Denunțătorului. Până acum câțiva ani eram țara dosarelor „făcute doar pe interceptări”, acum suntem țara „dosarelor făcute doar pe denunțuri”. Ambele teorii au la baza un fals.

9. Aruncarea în derizoriu. La fel ca în cazul „termopanelor” lui Năstase, unele anchete sunt reduse la detalii derizorii (caprele lui Greblă) pentru a sugera lipsa de consistență a dosarului. Tehnică veche, dar ineficientă.

10. Atacurile frontale la Kovesi. Șefa DNA a devenit ținta atacurilor pe Dosarul Mineriadei. “, scrie jurnalistul Pe Hotnews.

”Propaganda anti-DNA și anti-justițe a luat avant. Nu va rămâne piatră pe piatră. Această clasă politică trebuie să dispară, nu mai putem conta pe cei care de acum încolo vor fi ocupați să-și apere averea, libertatea, banii furați, prietenii, protejații sau complicii. Ei nu mai pot lucra pentru noi. Ori pleacă și lasă instituțiile în pace, ori riscă să se trezească cu proteste masive de stradă, care vor deveni singura soluție pentru populație.”, concluzionează Dan Tăpălagă.