Dan Tanasă întreabă ANAF dacă „a recuperat statul român chiria imobilului pierdut în instanță de Klaus Iohannis”

Publicat: 02 11. 2022, 19:51
Foto: Inquam Photos / George Călin

Deputatul AUR Dan Tanasă susține că, „de șapte ani, statul român se împiedică în tentativa de a redeveni proprietarul casei din Sibiu care l-a îmbogățit pe președintele Klaus Iohannis”, context în care a adresat mai multe întrebări conducerii ANAF, inclusiv ce măsuri a întreprins „pentru recuperarea prejudiciului în cazul caselor dobândite în mod fraudulos de către familia Iohannis”, transmite Aurnews.com.

Dan Tanasă: De șapte ani, statul român se împiedică în tentativa de a redeveni proprietarul casei din Sibiu care l-a îmbogățit pe președintele Klaus Iohannis

Au trecut aproape șapte ani de la sentința definitivă a Curții de Apel Brașov, prin care Klaus Iohannis a pierdut dreptul de proprietate asupra casei din Sibiu, însă statul român nu a reușit nici până acum să redevină proprietarul imobilului. Vila ar fi adus familiei Iohannis aproape 1,3 milioane lei.

Legea prevede că Președintele ar trebui să returneze statului chiriile încasate.

Acestea fiind spuse, deputatul AUR Dan Tanasă a solicitat ANAF detalii despre caz.

„În noiembrie 2015, Klaus Iohannis a pierdut dreptul de proprietate asupra unei case din Sibiu, situată pe strada Nicolae Bălcescu nr. 29. De șapte ani, statul român se împiedică în tentativa de a redeveni proprietarul casei din Sibiu care l-a îmbogățit pe președintele Klaus Iohannis”, subliniază Dan Tanasă în solicitarea adresată ANAF.

Potrivit AUR News, familia Iohannis s-a îmbogățit din chiriile încasate pentru acest imobil vreme de 17 ani – 1,3 milioane de lei este suma plătită de Raiffeisen Bank pentru o sucursală într-o zonă premium a Sibiului, în centrul orașului, pe artera pietonală care duce spre Piaţa Mare.

„La șase ani după decizia definitivă a instanțelor românești, conform cărora președintele și soția sa nu au fost cumpărători de bună credință ai imobilului, o serie de litigii deschise în legătură cu respectiva proprietate de partenera familiei Iohannis în această aventură imobiliară, o doamnă pe nume Rodica Baștea, prietenă de familie a președintelui, blochează întoarcerea casei în patrimoniul statului și, mult mai important, eventuala recuperare a banilor încasați necuvenit de familia prezidențială din exploatarea ei”, a adăugat deputatul AUR.

Dan Tanasă solicită conducerii ANAF să răspundă la următoarele întrebări:

  1. Dacă statul român a redevenit proprietarul imobilului în discuție după 7 ani de la sentința definitivă din 2015?
  2. Dacă familia Iohannis a restituit statului suma de 260.000 de euro, bani proveniţi din închirierea imobilului care ar fi fost dobândit nelegal?
  3. Ce măsuri a întreprins ANAF pentru recuperarea prejudiciului în cazul caselor dobândite în mod fraudulos de către familia Iohannis?