Dan Motreanu: Fermierii afectați de secetă au nevoie urgentă de sprijin. Am solicitat deblocarea rezervei agricole de criză din cadrul Politicii Agricole Comune. Producția agricolă în zonele afectate, de 10 ori mai mică

Dan Motreanu: Fermierii afectați de secetă au nevoie urgentă de sprijin. Am solicitat deblocarea rezervei agricole de criză din cadrul Politicii Agricole Comune. Producția agricolă în zonele afectate, de 10 ori mai mică

Europarlamentarul Dan Motreanu a precizat, vineri, că fermierii afectaţi de secetă au nevoie urgentă de sprijin. Motreanu a anunțat că a solicitat deblocarea rezervei agricole de criză din cadrul Politicii Agricole Comune, pentru a acorda sprijin de urgență fermierilor afectați de secetă.

„Producția agricolă în zonele afectate este de zece ori mai mică”

„Fermierii afectați de secetă au nevoie urgentă de sprijin. Împreună cu colegul meu Daniel Buda, am solicitat deblocarea rezervei agricole de criză din cadrul Politicii Agricole Comune pentru a acorda sprijin de urgență fermierilor care au suferit pierderi în urma secetei pedologice prelungite.

Printr-o scrisoare trimisă președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și comisarului european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, subliniem că sprijinul financiar esențial trebuie să ajungă în conturile fermierilor cât mai repede, pentru a evita abandonul terenurilor agricole și a asigura securitatea alimentară pe termen lung.

România se confruntă cu o secetă pedologică severă și prelungită, cu implicații agricole și socioeconomice complexe. Aproape două milioane de hectare de culturi sunt afectate de seceta pedologică. Producția agricolă în zonele afectate este de zece ori mai mică.

Condițiile de secetă care afectează progresiv și intens cea mai mare parte a României sunt accentuate de un deficit de precipitații, spre deosebire de regiunile europene din centru-est, unde precipitațiile recente au contribuit la atenuarea impacturilor.

Pe lângă pagubele înregistrate deja în rândul fermierilor, care se confruntă cu recoltele de primăvară compromise și cu imposibilitatea de a-și asigura traiul de zi cu zi, Comisia Europeană estimează o scădere și în randamentul culturilor de iarnă din cauza lipsei de umiditate suficientă în sol”, a scris europarlamentarul liberal, pe pagina sa de Facebook.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`