Vicepremierul Dan Barna, colider USR-PLUS, a declarat că în Ministerul Muncii se lucrează la o nouă lege a pensiilor și că anumite modificări sunt necesare pentru ca sistemul să rămână sustenabil. Barna a mai punctat că e nevoie de o calibrare cu speranţa de viaţă.
„În România, este nevoie de o nouă lege a pensiilor tocmai pentru că şi aici s-au schimbat elementele demografice care erau valabile acum 10 sau 15 ani. (…) Nici eu nu am spus aşa ceva (că s-ar modifica vârsta de pensionare – n.r.). Am spus că, în momentul de faţă, vorbim de o nouă lege a pensiilor şi că acest element, care trebuie cumva calibrat cu speranţa de viaţă, este o realitate la care ne uităm. (…) Este o temă importantă. Sunt convins că fiecare român înţelege. Din moment ce astăzi, suntem în situaţia să tot reglăm pensiile din urmă, (…) să recalculăm punctul de pensie şi avem acest mecanism care creează dezechilibre, este nevoie de o nouă abordare a întregului sistem. Uitându-ne şi pe ceea ce se întâmplă cu acele generaţii numite ‘decreţei’, care se îndreaptă spre vârsta de pensionare, sistemul nu poate să rămână sustenabil dacă nu facem aceste modificări”, a declarat Dan Barna, potrivit Agerpres.
Întrebat despre egalizarea vârstei de pensionare şi majorarea nivelului de cotizare, Barna a răspuns: „Nu se regăsesc aceste aspecte definite în ceea ce avem în programul de guvernare şi ceea ce se regăseşte în PNRR. Vom avea o nouă lege a pensiilor”.
În spațiul public au apărut informații conform cărora guvernanții s-au angajat la Bruxelles, în cadrul negcoierilor privind Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), că vor crește vârsta de pensionare.
Însă pe 24 mai, Ministerul Muncii, condus de Raluca Turcan (PNL), a transmis că nu există vreo intenţie de a se elimina pensionarea anticipată sau de a majora stagiul minim de cotizare la 35 de ani. Și Ludovic Orban, președintele PNL, a dat asigurări că nu există vreo intenție privind creșterea vârstei de pensionare.
În schimb, profesorul de economie Mircea Coșea a explicat, pentru B1 TV: „În documentele Uniunii Europene, care acum sunt publice, apare foarte clar că propunerea Guvernului, făcută prin ministrul Ghinea, a fost de mărire a duratei de lucru, deci extinderea anilor de pensionare. Asta e clar. Doamna Turcan, cu o anumită eleganță și folosind o licență poetică, a îndulcit această hotărâre și a spus că este opțional”.
Pe 25 mai, vicepremierul Kelemen Hunor, lider al UDMR, a declarat că în acest moment nu există o discuție despre creşterea vârstei de pensionare, ci despre o lege care să facă sistemul sustenabil și echilibrat.
Pe 26 mai, în schimb, Ludovic Orban a recunoscut că există discuții legate de stagiul de cotizare și de vârsta de pensionare. Întrebat dacă până în 2024 ne putem aștepta la majorarea vârstei de pensionare, liderul liberal a zis că nu poate da un răspuns până nu va fi luată o hotărâre.