Vicepremierul Dan Barna, lider al USR, spune că chestiunea Legilor Justiței a fost clarificată în ședința de marți a coaliției de guvernare, iar liberalii nu au de ce să fie nemulțumiți de ministrul Justiției, Stelian Ion. ”Situația e ca la Radio Erevan, legile justiției sunt în consultare publică de șase luni”, a declarat Barna.
„Situația a fost clarificată astăzi în ședința coaliției, suntem în regulă pe acest subiect. Situația e ca la Radio Erevan, legile justiției sunt în consultare publică de șase luni. Colegii de la PNL, liderii de grup, le-au primit, sunt deja două săptămâni de când Stelian Ion le-a trimis aceste legi. (…)
„Este o chestiune de proces, pe care tocmai am reglat-o astăzi.«Da, dragii noștri colegi, lucrurile acelea erau la îndemână, le aveați, dar nu am venit să vă și spun vă rog frumos să vă uitați în ele».Cam despre asta e vorba, e o chestiune de proces, firească”, a declarat Dan Barna, la Digi 24.
Viceprim-ministrul a mai spus că ministrul Stelian Ion va avea discuții și consultări cu specialiștii partidelor din coaliție pentru a fi clarificate eventualele puncte de vedere diferite
„Ăsta e obiectivul: proiectul de lege ce va fi aprobat de Guvern să fie unul care are suportul asumat al întregii coaliții”, a dat asigurări președintele USR, precizând că, din câte știe, la Palatul Cotroceni nu există nemulțumiri pe acest subiect.
Liderul PNl, Ludovic Orban, a declarat, marți, într-o conferință de presă, că Legile Justiției trebuie să fie supuse unei analize serioase în cadrul coaliției, iar forma finală a acestora trebuie să fie ”o expresie a unui consens politic între toate formațiunile din coaliției”.
”Obiectivul nostru este ca Legile Justiției să aibă o formă care să răspundă tuturor exigențelor pe care le avem privitor la independența justiției, liberul acces al cetățeanului la justiție, la funcționarea ca o putere de sine stătătoare în cele trei puteri ale statului a puterii judecătorești. Pentru acest obiectiv este nevoie ca proiectele de modificare a Legilor Justiției să fie realizate cu o dezbatere cât mai amplă și cu contribuția tuturor specialiștilor care pot să aibă un punct de vedere și, evident, a specialiștilor din cadrul coaliției de guvernare. Proiectul de lege este supus unei îmbunătățiri, unei analize și unei dezbateri la care vor participa specialiști din cadrul formațiunilor coaliției astfel încât forma care rezultă să fie o expresie a unui consens politic între toate formațiunile din coaliție”, a spus Ludovic Orban, adăugând cănu consideră că există vreo legătură între adoptarea legilor din domeniul justiției și decizia de ridicare a Mecanismului de Cooperare și Verificare în cazul României.