Dacian Cioloș: Turcia așteaptă o accelerare a procesului de pregătire pentru aderare la UE, cu o liberalizare a regimului de vize

Publicat: 08 03. 2016, 07:16
Foto: click.ro

Reuniunea șefilor de stat și de guvern din Uniunea Europeană cu Turcia s-a încheiat cu o declarație prin care președintele Consiliului European, Donald Tusk, a primit mandat de negociere și de pregătire a deciziilor care vor fi adoptate la Consiliul de săptămâna viitoare.

 ”Obiectivul inițial a fost acela de a avea doar o discuție, un prânz de lucru cu participarea șefilor de stat și de guvern și premierul turc, dar a urmat o întâlnire doar a șefilor de stat și de guvern din UE pentru a discuta o propunere care a venit din partea Turciei și nu fusese prevăzută inițial”, a spus Dacian Cioloș.

Acesta a adăugat că această propunere venită din parte Turciei a fost destul de bine primită de șefii de stat, doar că o decizie asupra acesteia nu se poate lua momentan.

„Această propunere surpriză, aș putea spune, a fost în general bune primită de șefii de stat și de guvern europeni, însă, datorită consistenței ei, s-a ajuns la concluzia că nu se poate lua o decizie astăzi dat fiind și formatul acestei întâlniri. (…) Această propunere venită din partea Turciei, după discuții cu președintele Tusk, presupune un angajament din partea Turciei de a prelua toți migranții ilegali care trec de frontiera Turciei în Uniunea Europeană, deci în Grecia, cu obiectivul de a returna în țările de origine acei migranți care nu provin din Siria și de a accepta ca migranți azilanți doar pe sirieni în tabere din Turcia, în responsabilitatea Turciei. Turcia a solicitat din partea UE pentru fiecare migrant ilegal care ar fi trecut din Turcia în Grecia și care ar urma urma să fie acceptat de Turcia în retur, Turcia să trimită în raport de unu la unu migranți legal din Turcia spre Uniunea Europeană”, a spus prim-ministrul, informează Agerpres.

Șeful Guvernului României a precizat că obiectivul acestui mecanism este de a-i descuraja pe imigranții ilegali care vin din Turcia în Uniunea Europeană.

„În schimb, Turcia așteaptă din partea UE, dincolo de această readmisie legală a unei părți dintre migranți, și o susținere financiară mai consistentă care să treacă dincolo de cele trei miliarde de euro deja promise. Așteaptă, totodată, o accelerare a procesului de pregătire pentru aderare la UE, cu o liberalizare a regimului de vize, într-un proces mai accelerat. Inițial, fusese promisă o liberalizare a regimului de vize pentru toamnă. Turcia așteaptă ca acest proces să fie scurtat și să aibă loc până la sfârșitul lunii iunie și, totodată, posibilitatea de a deschide noi capitole de negociere”, a declrata Cioloș.

Dacian Cioloș a subliniat și faptul că declarația finală adoptată la Bruxelles vorbește și despre anumite angajamente în ceea ce privește ajutorul acordat Greciei în cazul migranților.

declarația finală adoptată la Bruxelles „include și anumite angajamente privind sprijinul Greciei pentru a gestiona situația migranților pe care îi are pe teritoriul său atât prin asistență umanitară de urgență cât și prin suplimentarea în gestionarea frontierelor, dar și sprijin în asigurarea returnării către Turcia a migranților ce nu necesită protecție internațională”, a mai spus Cioloș, mai scrie sursa citată.