Dacian Cioloș, pus în dificultate de către judecători din cauza Ministrului Justiției. Uniunea Judecătorilor: Vrem să vedem articolul de lege privind imunitatea avocaților (VIDEO)

Dacian Cioloș, pus în dificultate de către judecători din cauza Ministrului Justiției. Uniunea Judecătorilor: Vrem să vedem articolul de lege privind imunitatea avocaților (VIDEO)
Foto: libertatea.ro

Cioloș, pus în dificultate de către judecători din cauza Ministrului Justiției

Gafele guvernului Cioloș par să nu se mai termine. Magistrații îi cer premierului să facă public articolul de lege care oferă imunitate absolută avocaților așa cum a declarat ministrul Justiției Raluca Prună. Judecătorii spun că legea este departe de a oferi imunitatea avocaţilor.

"Afirmaţiile ministrului justiţiei Raluca Prună au creat o adevarată isterie în presă, discursul raţional fiind înlocuit de strigăte de «alarmă» că se doreşte subjugarea justiţiei, în contextul în care justiţia este făcută de către instanţe, prin judecători. Poziţia judecătorilor este că "analiza punctuală a propunerii legislative trebuie făcută cu indicarea precisă a normelor europene la care ministrul justiţiei a făcut referire, pentru a putea avea o dezbatere profesionistă pe un subiect ce ţine de buna administrare a justiţiei", arată Uniunea Națională a Judecătorilor din România în scrisoarea deschisă adresată lui Cioloș.

Potrivit proiectului de modificare a legii avocaturii, procurorii nu au voie să ridice înscrisuri, să pună sechestru sau să confişte comunicările scrise dintre client şi avocat şi nici „suporturile de sunete, imagine şi date", deci a telefoanelor mobile şi a calculatoarelor care aparţin avocaţilor. De asemenea, avocații nu vor putea fi percheziţionați, nu vor avea obligaţia de a denunța infracţiunile şi nu vor mai fi asimilați funcţionarilor publici.

Dacian Cioloș, pus în dificultate de către judecători din cauza Ministrului Justiției

#DIRECT_ONE_ym2fed#

Dana Gârbovan, președinte al UNJR, a dat mai multe declarații pentru b1 TV, toate legate despre problemele prezentate mai sus.

"Din punctul nostru de vedere, analizele oricărei propuneri legislative, este vorba de un principiu fundamental, și anume dreptul la apărare… un dintre cele mai importante și cunoscute privilegii.

Abia în acest moment este nevoie să vedem care anume prevedere este excesivă sau nu, și din ce motive.

Se discută tot timpul despre restaurarea în restaurație, despre încălcarea justiției. Nu este asa, trebuie să trecem de paradigna asta, să înțelegwem că justiția se face de către judecători. În tot acest zgomot creat, nu se mai văd nuanțele. În acest mod extremist în care privim lucrurile, riscăm sa nu promovăm legi necesare, fie să le promovăm, dar cu anumite probleme punctuale, care pot fi corectate, dar numai dacă avem o dezbatere profesională și profesionistă.
Ceea ce am cerut noi este să se indice care text oferă aceste titlu avocaților. Nu se pune problema să nu se facă percheziții la cabinetele de avocatură. Exista în textul legal aceste prevederi. Daca există alte nuanțe, ele trebuie arătate punctual, în toată această galagie și declarații, nu se mai vede realitatea.

Administrarea justiției înseamnă un număr enorm de dosare în fiecare an, calitatea legislativă este problematică. Sunt multe probleme în justiția din România."

Urmăriți B1TV.ro și pe
`