Dacian Cioloș: Pentru mine, Brexit nu este doar un moment trist, este și unul de la care putem reconstrui

Dacian Cioloș: Pentru mine, Brexit nu este doar un moment trist, este și unul de la care putem reconstrui
foto: economica.net

Prim-ministrul Dacian Cioloș a scris pe pagina oficială de Facebook despre referendumul din Marea Britanie în urma căruia a reieșit că britanicii își doresc ca Regatul Unit să iasă din Marea Britanie, cu mențiunea că, în ciuda faptului că momentul este unul de cumpănă, poate fi privit și ca o oportunitate de a construi.

"Referendumul din Marea Britanie este un moment de cumpănă pentru Uniunea Europeană. Personal, sunt convins că din acest proces vor ieși câștigători doar cei care își vor folosi energia și inteligența pentru a construi. O Uniune mai bună, mai transparentă, mai aproape de oameni, mai aproape de cei care vor să circule în continuare în UE fără vize, să poată alege unde muncesc sau studiază, să poată investi fără prea multe opreliști și birocrație. În lumea complexă, globalizată de azi, nu văd niciun stat membru al UE care să poată să se dezvolte și să o ducă mai bine fără a coopera cu celelalte. Pentru mine, Brexit nu este doar un moment trist (dar respect decizia celor care au dorit asta și au votat în acest sens). Este și un moment de la care putem începe un proces de reconstrucție", a scris premierul.

Acesta a precizat că, "dincolo de critici și de pesimism, dincolo de păcatul populismului", este nevoie este nevoie să ne asumăm și să participăm la evoluția unui proiect la care "noi (…) ne-am asociat pe drum și care a ajuns acum la o răscruce".

"Uniunea Europeană, cetățenii ei au nevoie de politici responsabile și bine explicate, de curaj și de încredere. Desigur, este nevoie de lideri cu viziune, dar mai ales și mai mult decât oricând este nevoie de lideri care să știe să asculte și să integreze în deciziile lor ceea ce aud. În 2010, mulți oameni, nemulțumiți de cum arăta Politica Agricolă Europeană, se întrebau dacă mai are viitor. Am început atunci o dezbatere amplă, nu doar cu politicienii, dar mai ales cu oamenii, cu fermierii, mari și mici, cu ONG-urile, cu toți cei care aveau un interes în agricultură și alimentație. Concluzia a fost că trebuie să continuăm, dar altfel. Concluzia a fost că trebuie pornit de la a recunoaște și accepta diversitatea așteptărilor, a felului și nevoilor de sprijin, menținând în același timp unitatea proiectului. În cele din urmă am obținut acordul pentru o nouă Politică Agricolă", a scris Cioloș.

Dacian Cioloș vede Uniunea Europeană ca pe un proiect esențial pentru România.

"Dacă e așa, asta presupune acum să gândim și proiectul nostru de dezvoltare aici, acasă, în acest context. Uniunea Europeană are nevoie să evolueze, să crească pornind de la valorile ei fundamentale și să asculte cu atenție ceea ce își doresc oamenii, la bază. Uniunea Europeană este un drum pe care nimeni nu a călcat până acum, care se construiește din mers. Ezitările, crizele, dificultățile sunt firești și nu pot decât să ne întărească. Este foarte ușor să distrugi. Este foarte greu să construiești. Însă, ceea ce ne duce mai departe este credința că putem face mai bine", a concluzionat acesta.

Dacian Cioloș despre Brexit

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:54 - Tomac (PMP), după ce extrema dreaptă a câștigat alegerile din Austria: Putem spune ”adio, Schengen!” după rezultatul acestui vot (VIDEO)
23:30 - Oprea: Ciucă încearcă să-și mobilizeze electoratul, să arate că e puternic în PNL, că ”nu mai facem cu PSD”. A fost această chestiune veche dintotdeauna de a împărți țara cu PSD sau fără PSD. Nu despre asta e vorba (VIDEO)
23:00 - Ministrul Veștea (PNL), întrebat dacă se menține coaliția cu PSD și după alegeri: „Eu sunt născut în aceeași zi cu Nostradamus și nu sunt în măsură să vă dau o astfel de soluție. Românii decid” (VIDEO)
22:30 - Arafat, despre ploile torențiale: Consecințele de până acum nu sunt grave / Deja în județul Galați avem 3.500 de persoane evacuate. Vreo 260 au refuzat evacuarea și fac asta pe propria răspundere (VIDEO)
22:07 - Ministrul Mircea Fechet: Debitul Dunării nu are o creștere care să ne surprindă / Galațiul rămâne sub cod roșu / Am mers mai bine de 1000 de km să mă asigur că autoritățile sunt pregătite (VIDEO)
21:45 - Cum răspunde ANM criticilor că a exagerat cu avertismentele privind furtuna. Georgescu: S-a ținut cont de toate fenomenele meteo. Maximele termice vor în unele zone cu 15 grade mai scăzute (VIDEO)
21:08 - George Simion spune că Becali ar putea fi printre candidaţii AUR: Îl iau pentru că aduce voturi. A învăţat unele lucruri. Nu merge degeaba la mănăstiri, la biserici
20:45 - Probleme în traficul din București din cauza furtunii: Mijloace de transport, blocate la Podul Grozăveşti (VIDEO)
20:18 - Extrema dreaptă a câștigat alegerile parlamentare din Austria, arată primele estimări. Cancelarul Karl Nehammer și-a recunoscut înfrângerea
19:44 - Ion Iliescu: „Am un zâmbet de Dacie, un zâmbet industrial, cu patru viteze” / Secretul longevității sale și mesajul lui pentru români în prag de alegeri