Dacian Cioloș: "Acceptăm mecanismul referitor la lucrători și ajutoare sociale, dar doar în cazul Marii Britanii"
Conform declarațiilor prim-ministrului român, Dacian Cioloș, România este de acord ca în cazul drepturilor lucrătorilor și a ajutoarelor sociale să fie instituit un mecanism de emergență „clar definit și ușor mobilizat”, dar care să reprezinte un excepție și nu o regulă, fiind aplicabilă doar pentru Marea Britanie, informează hotnews.ro.
Dacian Cioloș a făcut o serie de afirmații la finanul întrevederii cu Martin Schulz, președintele Parlamentului European, în contextul unei conferințe de presă comune.
„Suntem de acord cu un mecanism de emergență care poate fi clar definit și poate fi ușor mobilizat. Acest mecansim va trebui să fie o excepție și nu o regulă și trebuie limitat doar în cazul Marii Britanii, aceasta este poziția României”, a declarat Cioloș.
Premierul român a menționat că mecanismul ar trebui să fie aplicat doar începând cu momentul în care se iau decizii asupra lui, dar și că ar trebui să se vizeze limitarea doar a unor ajutoare sociale specifice.
Schulz a făcut, de asemenea, mai multe declarații, acesta precizând că în contextul acestei întrevederi, în momentul atingerii subiectului Marea Britanie, s-au abordat teme precum libera circulație a lucrătorilor, ajutoarele sociale și relația „Da” sau „Nu” cu Zona Euro a acestui stat membru.
„Am constatat că Parlamentul European este pe aceeași lungime de undă cu planul Guvernului României. Ce ar putea să bucure mai mult Parlamentul European decât să constate că premierul României este absolut pe aceeași lungime de undă cu Parlamentul European și că mergem împreună în aceeași direcție”, a declarat președintele Parlamentului European.
De altfel, Cioloș l-a asigurat pe Schulz că România vrea să se implice în dosarele care se află pe agenda UE.
„Unul din obiectivele pe care le avem este să facem din România un stat membru care să-și asume mult mai proactiv statutul de stat membru al UE și să se implice în mod proactiv în dosarele care sunt pe agenda europeană și de aceea am discutat astăzi despre două dosare, e vorba de relația dintre Regatul Unit al Marii Britanii și chestiunea privind migrația”, a completat premierul român.
Cioloș este de părere că punctele de vedere ale României și ale Parlamentului European converg în ceea ce privește libera circulație a lucrătorilor în spațiul Uniunii Europene, dar și a drepturilor sociale.
„Am constatat că avem puncte de vedere similare în ceea ce privește Regatul Unit-Uniunea Europeană și mai ales pe aspectele privind drepturile sociale ale lucrătorilor. Punctele de vedere pe soluțiile pe care le vedem la solicitările Marii Britanii converg(…). Unele din interogațiile României sunt cum să facem să păstrăm regulile privind libera circulație a lucrătorilor și drepturile sociale conform a ceea ce prevede Tratatul și am constatat că aici PE are același punct de vedere. Deci, în măsură în care deciziile Consiliului European vor ajunge la Parlament, înțeleg că Parlamentul va susține și punctul de vedere pe care îl are și România”, a adăugat Dacian Cioloș.