Dacă președintele Iohannis semnează, primarii de sector din București și cei de municipii vor primi și ei informații clasificate – de la SRI

Dacă președintele Iohannis semnează, primarii de sector din București și cei de municipii vor primi și ei informații clasificate - de la SRI

Primarii de sectoare ai municipiului București precum și primarii municipiilor reședință de județ vor primi și ei informații din domeniul securității naționale, mai puțin de la SIE, prevede un proiect legislativ adoptat de Parlament, prin votul final al senatorilor și susținerea PSD, PNL și USR, informează Profit.

Din argumentația proiectului nu reiese foarte clar însă care ar fi motivul pentru care primarii ar trebui să primească astfel de informații

De ce este important: Conform legislației actuale, informații din domeniul securității naționale pot fi comunicate președinților celor două camere ale Parlamentului, comisiilor permanente pentru apărare, ordine publică și siguranță națională din legislativ, miniștrilor și șefilor departamentelor din ministere, respectiv prefecților, primarului general al Capitalei și conducătorilor consiliilor județene, pentru probleme ce vizează competența organelor respective.

Mai este bine de știut: Guvernul a decis anul acesta că investițiile străine directe din afara UE vor fi avizate de o nouă instituție, inclusiv cu consultarea SRI și SIE. Vor fi verificate inclusiv investițiile străine în mass-media.

Prin urmare, proiectul adaugă la aceste categorii primarii de sectoare din municipiul București și primarii municipiilor reședință de județ.

Înainte de a primit votul final la Senat, proiectul a fost modificat de deputați, care au stabilit însă că ”informațiile pentru securitatea națională obținute din străinătate de Serviciul de Informații Externe” sunt exceptate de la dispozițiile noilor prevederi în cazul prefecților, primarului general al Capitalei, primarilor de sector ai municipiului București, primarilor municipiilor reședință de județ, precum şi conducătorilor consiliilor județene.

Pentru a intra în vigoare, proiectul mai trebuie promulgat de șeful statului

Aleșii arată că entitățile enumerate ”beneficiază de informații din sfera de competență a SIE, însă indirect, doar după ce acestea au fost coroborate cu informații obținute de celelalte instituții cu atribuții în domeniul securității naționale”.

Arătând că primarii de sectoare și de municipii au în gestiune obiective de interes cu impact în zona securității naționale, autorii proiectului adaugă că o economie performantă reprezintă un pilon important al politicii de securitate a României, iar primarii trebuie să asigure un ”climat propice” dezvoltării acesteia.

”Având în gestiune în raza administrativ-teritorială elemente ale industriei civile, militare sau resurse naturale, primarii pot contribui la asigurarea unui climat propice dezvoltării economiei naționale prin dispunerea de măsuri la timp, cu condiția de a fi informați în legătură cu oportunitățile, dar și cu riscurile asociate manifestării acestora”, susțin inițiatorii proiectului.

”Poliția locală, aflată în coordonarea primăriilor, are un rol foarte important în asigurarea ordinii publice, apărarea drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor, a proprietății private și publice, precum și a prevenirii și descoperirii infracțiunilor”, susțin inițiatorii.

Aceștia mai formulează drept argumente în sprijinul proiectului o serie de enunțuri factuale cu privire la serviciile de evidența populației și rolul primăriilor în finanțarea sistemului școlar: ”Direcțiile de evidență a populației, aflate în subordinea primăriilor, gestionează cea mai importantă resursă a societății noastre și anume resursa umană.

Totodată, autoritățile locale au rol important în ceea ce privește educația, asigurând fondurile necesare foŕmării generațiilor viitoare”.

Pentru a intra în vigoare, proiectul mai trebuie promulgat de șeful statului.
Urmăriți B1TV.ro și pe
`