Curtea de Apel Iași a stabilit, vineri, că rechizitoriul DNA împotriva lui Dumitru Buzatu a fost întocmit nelegal, astfel că a întors decizia Tribunalului Vaslui de începere a procesului. Procurorii anticorupție vor avea la dispoziție cinci zile de la primirea încheierii motivale pentru a remedia problemele, potrivit HotNews.ro.
Dacă Tribunalul Vaslui dispusese eliminarea doar pentru o parte dintre înregistrări, Curtea de Apel Iași a decis acum că trebuie eliminate toate înregistrările făcute în timpul anchetei de către investigatorii cu identitate reală – omul de afaceri Emil Savin și un angajat al acestuia, Iulian Bârzu, precum și declarația unei martore.
„Constată neregularitatea Rechizitoriului din data de 13.12.2023, întocmit în dosarul de urmărire penală nr. 19/P/2023 al Parchetului de pe lângă Î.C.C.J. – D.N.A. – Serviciul Teritorial Iasi, consecintă a excluderii din probatoriu a declaratiei martorei Plesca Gabriela si a tuturor proceselor verbale de redare, în formă scrisă, a înregistrărilor efectuate de colaboratorii cu identitate reală Savin Emil si Bîrzu Iulian si a suportilor optici aferenti”, afirmă Curtea de Apel Iași în decizia de vineri.
Procurorul de caz are termen de cinci zile de la primirea încheierii motivate pentru a se conforma dispozițiilor legale.
Mai precis, DNA trebuie să comunice instanței dacă remediază neregularităţile actului de sesizare şi comunică judecătorului de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea dosarului în vederea completării urmăririi penale.
Decizia Curții de Apel este definitivă, iar pentru data de 15 noiembrie a fost programat un nou termen, când ar urma să se stabilească dacă dosarul se întoarce sau nu la DNA.
Atât DNA, cât și Dumitru Buzatu contestaseră decizia judecătorului de cameră preliminară de la Tribunalul Vaslui, chiar dacă și acea instanță exclusese o parte dintre probe.
Fostul președinte al CJ Vaslui voia să obțină și eliminarea înregistrării care surprindea prinderea în flagrant. Deși la momentul flagrantului spunea că banii din geanta găsită în portbagajul său „sunt economiile” sale, Buzatu avea să declare ulterior la DNA că banii ar fi fost primiți cu împrumut de la Emil Savin.
„Trebuia informat acuzatul că are aceste drepturi, acesta nu avea de unde să ştie, a terminat Facultatea de Filozofie. Convenţia Europeană şi jurisprudenţa prevăd că se poate renunţa voluntar la aceste garanaţii procesuale, dar pentru a putea renunţa voluntar trebuie să fie informat asupra lor. Mai precizează că s-a profitat de elementul surpriză, de mişcarea în forţă pentru că au fost oameni care au sărit din maşini cu arme, domnul Buzatu a fost pus cu faţa spre maşină, fiind o persoană privată de libertate la acel moment”, a declarat avocatul lui Dumitru Buzatu în fața judecătorilor de la Iași.
El susținea, totodată, că procesul-verbal este „parțial nelegal” pentru că lui Buzatu nu i s-ar fi respectat „garanţiile procesuale cu privire la aducerea la cunoştinţă a dreptului la tăcere, la neautoincriminare şi, pe cale de consecinţă, trebuie să fie exclus din materialul probator în parte acest proces-verbal şi referirile din rechizitoriu cu privire la acest aspect”.
Dumitru Buzatu a fost arestat preventiv timp de șapte luni. În aprilie, măsura a fost înlocuită cu controlul judiciar, sub care se află și în prezent.