Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), condus de Marcel Boloș (PNL), a anunțat că România va trimite Comisiei Europene, până pe 30 aprilie, o serie de propuneri de modificare a PNRR. Propunerea finală va ține cont de recomandările primite de la Comisie. Printre schimbările anunțate sunt înlocuirea plafonului de 9,4% din PIB pentru pensii cu un mecanism, introducerea de vouchere pentru instalarea panourilor fotovoltaice și metroul spre Otopeni.
Ministerul a anunțat că țara noastră poate modifica prevederile din PNRR, în contextul războiului rus în Ucraina și în baza art. 21 din Regulamentului (UE) 2021/241 privind MRR: „Un stat membru are posibilitatea să transmită o cerere motivată de modificare a planului de redresare și reziliență în perioada de implementare, în cazul în care circumstanțe obiective justifică o astfel de acțiune”.
Dată fiind creșterea economică înregistrată de România în 2021 față de 2020, Guvernul trebuie să propună diminuarea alocării cu 2,1 miliarde euro: „Nu se pierde din suma pe care trebuie să o primim din PNRR pentru că nu s-au îndeplinit reforme sau nu s-au realizat investiții”.
O altă prevedere este introducerea capitolului REPowerEU, „pentru investiții strategice în domeniul cheie al siguranței energetice, care să permită crearea unor ecosisteme de producție și stocare a energiei curate (hidroenergie, fotovoltaice)”.
Alte propuneri ale MIPE:
– Acordarea de vouchere pentru stimularea instalării panourilor fotovoltaice și a sistemelor de stocare a energiei aferente pentru clădirile rezidențiale aparținând persoanelor fizice;
– Crearea cadrului legal pentru utilizarea terenurilor neproductive/degradate proprietatea statului/UAT în scopul producției de energie verde, inclusiv crearea registrului unic național al terenurilor neproductive;
– Îmbunătățirea cadrului legistlativ pentru prosumatori și comunități energetice si sate autonome energetic;
– Revizuire cadrului legislativ în vederea acomodării măsurilor necesare pentru implementarea investițiilor offshore care permit producerea de energie din sursă regenerabilă – eolian;
De asemenea, Ministerul mai vrea „modificarea termenelor de realizare a țintelor și jaloanelor ca urmare a întârzierilor înregistrate în termenele de livrare sau în procesul desfășurării licitațiilor (ex: contestații)”.
O altă modificare e eliminarea procentului de 9,4% din PIB pentru pensii și înlocuirea sa cu includerea unei reguli de indexare care să fie în conformitate cu obiectivele de stabilitate financiară a cheltuielilor cu pensiile, ca procent din PIB.
De asemenea, MIPE mai propune și dezvoltarea rețelei de transport cu metroul în București și Cluj Napoca, dar și înlocuirea liniei de Metrou 4 (M4 București: secțiunea Gara de Nord – Filaret (6 stații), lungime 5,2 km) cu linia de Metrou 6 (M6 București: secțiunea 1 Mai – Tokyo (6 stații), lungime 6,6 km).
Totodată, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a anunțat că România a finalizat „o nouă etapă a dialogului cu Comisia Europeană privind plata celei de-a doua tranșe de plată din PNRR, în valoare totală netă de 2,81 miliarde euro. Cererea de plată vizează 51 de jaloane și ținte”.
„În acest fel, alături de prefinanțare și prima tranșă din PNRR, țara noastră va beneficia cumulat de plăți de aproape zece miliarde de euro din cadrul acestei importante resurse de finanțare europeană. De la debutul implementării planului, au fost deja semnate peste 8.500 de contracte cu beneficiarii PNRR, în valoare de 11 miliarde de euro”, se mai arată în comunicat.
MIPE a mai transmis că, până acum, Guvernul a îndeplinit 72 de ținte și jaloane și e în curs de îndeplinire a altor 79, care vor aduce suplimentar 2,5 miliarde EUR până la finalul acestui an.
Anunțul vine în contextul în care o analiză efectuată de experți ai Băncii Mondiale a arătat că România riscă să piardă trei proiecte majore din PNRR: metroul din Cluj, cele 27 de spitale și secții spitalicești noi, precum și campania de împădurire.