Autostrada Moldovei încă rămâne doar pe hârtie. Totuși, în ultimele luni au fost făcuți pași mărunți, potrivit celor de la CNAIR. Prima etapă a contractului pentru studiul de fezabilitate, a tronsonului Focșani – Bacău din A7, a fost finalizată. Astfel, o simulare 3D a drumului de 97 de kilometri a fost prezentată pe Facebook.
Proiectarea pentru Focșani – Bacău va fi gata până în aprilie 2022, a anunțat CNAIR. Perioada de evaluare a ofertelor depuse la licitația pentru construirea tronsonului Ploiești – Buzău din Autostrada Moldovei (A7) a fost prelungită până pe 22 februarie 2022. Termenul inițial pentru finalizarea evaluării era 13 decembrie 2021.
De asemenea, termenul limită pentru licitația sectorului Buzău – Focșani a fost extins pentru anul 2022.
În prezent, pentru a călători de la București în Moldova, către Suceava (Bucovina) sau Iași, românii sunt nevoiți să circule pe DN2, „Drumul Morții”. În fiecare din ultimii zece ani au avut loc între 400 și 500 de accidente rutiere pe DN2, conform datelor poliției, notează sursa citată.
DN2 are o lungime de 333 kilometri și leagă localitățile București, Urziceni, Buzău, Focșani, Bacău și Roman, județul Neamț.
Anual, în România mor aproximativ 2.000 de oameni în accidente rutiere.
Trei autostrăzi ar urma să aibă regiunea Moldovei:
A7: Ploiești – Pașcani (Ploiești, Buzău, Focșani, Bacău, Pașcani);
A8: Târgu Mureș – Ungheni (Târgu Mureș, Târgu Neamț, Iași, Ungheni);
A13: Sibiu – Bacău (Sibiu, Brașov, Bacău).
A7 este cea care „fierbe” cel mai tare și care ar putea fi gata prima.