Mircea Fechet (PNL), ministrul Mediului, a explicat vineri dimineață, pentru B1 TV, cum se pregătesc autoritățile pentru viitura de pe Dunăre, dar și pentru furtuna Ashley care „va mătura într-un fel România de la vest la est”. Ministrul i-a îndemnat mai ales pe oamenii din comunitățile rurale să fie atenți la îndrumările autorităților locale.
Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Bună dimineața, România!”, moderată de Cornel Chitucea pe B1 TV.
„În acest moment, fiecare instituție își face propria treabă. Colegii mei de la ANM rulează toate modelele de la 06.00 dimineața, (…) colegii de la INHGA, în baza prognozelor meteo, vor face niște estimări hidrologice, date pe care le vom folosi în ședința de comitet ministerial extraordinar pentru situații de urgență, pe care am convocat-o deja la ora 12.00 azi și care va dispune mai departe instituțiilor din subordinea Ministerului Mediului măsuri adecvate. Mă refer aici la administrațiile bazinale, la sistemele de gospodărire a apelor din județele pe care le vom considera vulnerabile. Aștept informațiile meteo, update-ul. Deocamdată se confirmă tot ce am discutat ieri”, a declarat ministrul Mediului.
Întrebat ce sfaturi are pentru oameni, acesta a răspuns: „Oamenii să fie atenți la tot ce dispun autoritățile, pentru că toate aceste informații pe care le punem la dispoziție sunt transmise în fiecare județ, prefecturilor, inspectoratelor pentru situații de urgență și la primării. Primarii trebuie să avertizeze populația, că nu toată lumea, mai ales în rural, are acces la telefon sau e atent la un mesaj Ro-Alert, de exemplu, și atunci în comunitățile mici, rurale, îndemnul meu e ca cetățenii să fie atenți la anunțurile autorității și dacă ar fi în situația în care să fie evacuați sau să se autoevacueze, să ne asigurăm că persoanele vulnerabile (…) sunt sprijinite și ajutate cu prioritate. Mă gândesc aici la rolul autorităților locale, care știu exact cine și ce probleme are”.
„Acest nou ciclon, numit cel mai probabil Ashley, va mătura într-un fel România de la vest la est și va aduce cantități importante de precipitații. Dacă în continuare în legătură cu Dunărea suntem asigurați că lucrurile vor fi în ordine, în sensul că la intrarea în țară nu vom avea în vârful de luni, cel mai probabil, mai mult de 8.000 de metri cubi pe secundă – azi avem 7.100 la Baziaș, a mai crescut față de ieri, când am avut 6.800 – ne uităm cu mare atenție la ce se întâmplă în bazile hidrografice Jiu, Olt și Argeș-Vedea, că există azi riscul, ca urmare a unor precipitații abundente în acele zone, să avem scurgeri de pe versanți și probleme pe niște cursuri de apă inferioare, nu pe Dunăre”, a mai declarat ministrul Mircea Fechet, pe B1 TV.