Procedura pentru organizarea alegerilor anticipate. Cum le poate convoca PNL / Pot fi ele organizate în aceleași timp cu alegerile locale?

Procedura pentru organizarea alegerilor anticipate. Cum le poate convoca PNL / Pot fi ele organizate în aceleași timp cu alegerile locale?

În urma consultărilor cu președintele Klaus Iohannis, premierul Ludovic Orban a anunțat că s-a luat decizia că varianta cea mai bună pentru România este organizarea de alegeri anticipate. Această decizie a fost salutată imediat de către USR, în timp ce UDMR a arătat că este de acord cu măsura. PSD și ALDE în schimb și-au manifestat scepticismul și au arătat că organizarea de anticipate nu este oportună în acest moment.

Dar care este totuși procedura în care alegerile anticipate pot fi organizate în România? Trebuie să ținem totuși cont că un astfel de demers ar fi o premieră în România, iar Constituția este extrem de strictă privind condițiile pentru acest demers politic.

Articolul 89 din Constituţia României prevede următoarele:

(1) După consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.

(2) În cursul unui an, Parlamentul poate fi dizolvat o singură dată.

(3) Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele 6 luni ale mandatului Preşedintelui României şi nici în timpul stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă.

Procedura este una foarte complicată și ar însemna ca Ludovic Orban să își dea demisia în condițiile în care PSD nu se grăbește să dărâme Guvernul prin moțiune de cenzură. După președintele Klaus Iohannis va trebui să facă două propuneri de premier care să pice la votul din Parlament.

Constituția nu prevede însă vreo interdicție pentru organizarea de alegeri anticipate în același timp cu alt scrutin precum susține PSD. De altfel, PSD s-a opus și organizării referendumului pe justiție în același timp cu alegerile europarlamentare invocând recomandările Comisiei de la Veneția.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
01:05 - Partida România – Kosovo din Liga Naţiunilor, întreruptă în minutul 90+5 după ce jucătorii kosovari au ieșit de pe teren. Ei n-au mai vrut să revină și, cel mai probabil, tricolorii vor câștiga cu 3-0 „la masa verde”
00:13 - Rareș Bogdan, despre documentul publicat de Guvern: „Marcel Ciolacu minte, și-l dorește cu disperare pe Simion în turul 2 și încearcă să-i ducă de nas pe alegători”. Argumentele liderului liberal
23:57 - Cancelarul Karl Nehammer, despre decizia Gazprom de a nu mai livra gaze naturale Austriei: „Nu ne vom lăsa şantajaţi şi nu vom fi puşi în genunchi”
23:44 - Adriana Bahmuțeanu: Copiii mei sunt îndreptați împotriva mea. În ultimele zile au început să-mi vorbească foarte urât. DGASPC nu face destul pentru a mă ajuta / Înmormântarea lui Prigoană, de rit satanist (VIDEO)
23:09 - Angajata unui spital din Capitală, acuzată că ar fi furat produse medicale. Bunurile erau apoi vândute de soțul ei în cabinete stomatologice
22:55 - Cătălin Manea: „Eu îl știu pe George Simion din Parlament și nu știu să fi avut vreun proiect, vreo realizare” / „Premierul Ciolacu nu a mințit în privința sa” (VIDEO)
22:24 - Accident între un autocar și o mașină, în județul Neamț. Șoferul, scos din autoturism de către martori
22:18 - Cristina Prună, despre Lasconi: Cred că românii au nevoie și au dreptul să aibă un președinte fără legături cu vechiul sistem, cu toate aceste privilegii perpetuate de-a lungul anilor (VIDEO)
22:05 - Goana pentru alimentele care vor fi pe masa de Crăciun a început. Ce produs cumpără românii încă de pe acum, de frica scumpirilor
22:02 - Ionel Bogdan (PNL), după documentul publicat de către Guvernul României primit de la autoritățile ucrainene: „În acest moment, PSD are o retorică foarte apărătoare la adresa lui George Simion” (VIDEO)