Cum răspunde Rafila acuzației că i-a „abandonat” pe bolnavii de cancer: Eu nu-mi propun să intru în polemici. Discursurile pompoase nu mă stimulează să dau o replică (VIDEO)
Alexandru Rafila (PSD), ministrul Sănătății, a declarat marți, pentru B1 TV, că lucrează cu experți pentru realizarea Programului Național de Combatere a Cancerului și „facem pași importanți”. El a enumerat apoi câteva schimbări de la 1 iulie care ajută pacienții diagnosticați cu cancer.
Reacția sa vine după ce Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, a declarat, tot pe B1 TV, că pacienții oncologici au fost „abandonați de sistem de când domnul ministru Rafila, în care ne pusesem toată încrederea, a venit la conducerea Ministerului Sănătății”.
Rafila, despre Programul Național de Combatere a Cancerului
„Eu nu-mi propun să intru în polemici cu dl Irimia, dânsul are niște opinii de foarte multe ori care sunt inexacte. Mie discursurile acestea foarte pompoase și de multe ori demagogice nu mă stimulează să dau o replică, dimpotrivă. Ar trebui să consultăm și profesioniștii din sistem cu care eu lucrez direct, tocmai ca să aplicăm această strategie națională, acest Program Național de Combatere a Cancerului și facem pași importanți.
Faptul că puțin după 1 iulie pacienții au acces la medicină personalizată, respectiv testare genetică și medicație adaptată, că au acces la cele mai noi metode de radioterapie, că pot să facă investigații de tip RCT fără să mai aștepte mult timp, am redus timpul de așteptare pentru diagnostic la maxim 5 zile, deci am scurtat mult lucrurile nu cred că susțin afirmațiile domnului”, a declarat ministrul Alexandru Rafila, în cadrul emisiunii „Special B1”, moderată de Oana Stănciulescu pe B1 TV.
Rafila a mai susținut că Irimia nu e reprezentant al pacienților bolnavi de cancer, ci pretinde el că i-ar reprezenta pe acești bolnavi.
Ce declarase Cezar Irimia despre situația pacienților cu cancer
Anterior, în aceeași emisiune, Cezar Irimia afirmase că „pacienții oncologici au fost „abandonați de sistem” de când Alexandru Rafila e ministrul Sănătății și că aceștia „nu își găsesc tratamentele”.
„Mă sună oameni disperați din Iași, din Timișoara, din Cluj, care nu își găsesc tratamentele orale în farmacii. Nu au posibilitatea să își cumpere aceste tratamente, care sunt foarte scumpe, și, de aceea, ei renunță la a mai cumpăra sau, mă rog, a mai căuta medicamente. Cu alte cuvinte, renunță la viață. Toate aceste lucruri sunt cunoscute de domnul ministru Rafila, care atunci când am protestat de durere în fața Ministerului Sănătății a plecat în campanie electorală la Bistrița-Năsăud, unde a ținut un curs despre sănătate. Despre sănătatea cui?”, a mai susținut președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer.