Cum procedezi dacă ai fost înșelat cu reduceri false de Black Friday în 2020

Cum procedezi dacă ai fost înșelat cu reduceri false de Black Friday în 2020
Foto: Pixabay

Așteptat cu nerăbdare, Black Friday se poate transformă într-un adevărat coșmar, dacă nu vă luați toate măsurile de precauție. În apropierea Vinerei negre, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) prin intermediul Centrului European al Consumatorilor România (ECC România) a realizat un ghid pentru consumatorii care vor să profite de reducerile comercianților fără a fi insă păcăliti.

Cum trebuie să procedezi dacă nu vrei să fii înșelat de Black Friday

Astfel, dacă ați hotărat că vreți să achiziționați un produs deBlack Friday, nu trebuie neapărat să îl luati la prima promoție pe care ați pus ochii. Pot fi și reduceri false de Black Friday 2020 și astfel poți fi înșelat! Sunt mai multe magazine care se ocupă cu așa ceva, deci, aveți răbdare, căutati, notați, și abia când sunteți siguri, cumpărati. Da, este absolut normal să verificați și condițiile de livrare. Atenție! În cazul unei achiziții de produse de pe internet, ANPC recomandă utilizatorilor să verifice dacă retailerii informează corect asupra caracteristicilor produsului, despre condițiile de livrare sau modalitătile de plată.

Sfaturi pentru consumatori

• Fă o listă cu produsele pe care dorești să le achiziționezi și cu prețurile actuale ale acestora. Acest lucru te va ajută să eviți falsele reduceri de prețuri, de exemplu atunci când comercianții măresc prețul și aplică procentul de reducere la prețul astfel majorat.
• Verifică cu atenție modul în care este afisată reducerea pe site sau pe etichetă produsului.
• Nu cădea în capcană ofertelor care anuntă mari reduceri de prețuri doar pentru a te atrage să intri în magazin.
• În cazul în care comanzi online, verifică, înainte de a trimite comandă, dacă prețul fiecărui produs din coșul de cumpărături este același cu prețul redus indicat atunci când ai ales produsul.
• Utilizează cardul pentru a face plată. În unele situații, precum cazurile de fraudă, dacă ai plătit prin cârd, poți utiliza procedura refuzului la plată pentru a-ți recupera sumă plătită – în principiu, în cel mult 30 de zile de la data plătii. Contactează-ți bancă pentru a află mai multe amănunte.

Prețul – Cum trebuie afișat?

Indiferent că este vorba de un magazin online sau de unul clasic, prețul trebuie întotdeauna afisatclar, lizibil, în lei și cu toate taxele incluse(TVA și alte taxe suplimentare, dacă este cazul).
Care sunt regulile privind reducerea de preț?
Prețul redustrebuie să fie inferior prețului de referintă.Pretul de referintăreprezintă cel mai scăzut preț practicat în același spațiu devanzare în perioadă ultimelor 30 de zile, înainte de data aplicării prețului redus.
Orice anunț de reducere de pretexprimată în valoare absolută sau în procent trebuie efectuatvizibil, lizibil și fără echivocpentru fiecare produs sau grupă de produse identice:
• fie prin menționarea noului preț langă prețul anterior, barat;
• fie prin mențiunile „preț nou”, „preț vechi” langă sumele corespunzătoare;
• fie prin menționarea procentului de reducere și a prețului nou care apare langă prețul anterior, barat.

Consumatorul trebuie să știe că, din momentul în care a primit un produs comandat pe internet, are dreptul de a denunță contractual și 14 zile pentru a-l returna, dacă nu este mulțumit de el, fără să invoce vreun motiv.

În cazul returnării produsului, consumatorul își poate primi sumă de la comerciant în termen de 14 zile de la primirea produsului.

Cum trebuie să procedezi dacă ai fost insat prin reduceri false de Black Friday 2020

Pentru a beneficia de aceste reduceri din Vinerea Neagră, fără să le fie afectate interesele economice, consumatorii trebuie să se informeze cât mai complet asupra produselor pe care intenționează să le achiziționeze, să fie extrem de vigilenți și să acorde maximă atenție tuturor detaliilor, în special în perioadă marilor reduceri de prețuri, cum este Black Friday.

De asemenea ANPC recomandă verificarea prețurilor prin consultarea site-urilor care afiseaza prețuri comparative pentru același produs.

În cazul în care cumpărătorii consideră că drepturile le-au fost încălcate le recomandăm să semnalete ANPC, iar Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor le va acordă tot sprijinul.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`