Dacă anul trecut scena politică era uimită de faptul că la şefia PSD, cel mai mare partid al momentului, candidează o singură persoană, explicaţiile pentru acest mod nemaintâlnit de a acţiona încep să apară abia acum. În pragul alegerilor locale, Liviu Dragnea, şeful PSD Bucureşti care a câştigat preşedinţia acestui partid candidând de unul singur, începe să se “răzbune” pe cei care la Congres au intenţionat să îi fie contracandidaţi.
Principalul vizat este social-democratul Robert Negoiţă, primarul PSD din Bucureşti cu cea mai mare popularitate şi cel care a reuşit să-şi păstreze funcţia în ciuda “curăţeniei” declanşate de DNA în Capitală. Liviu Dragnea nu a uitat faptul că, în toamna lui 2015, Robert Negoiţă a fost pentru o zi contracandidatul său la cea mai importantă funcţie în partid şi a declanşat operaţiune de scoatere a acestuia de pe listele electorale.
Potrivit mai multor surse din PSD, atacul lui Dragnea la Negoiţă a fost declanşat de omul de încredere al primului, Codrin Ştefănescu, poreclit în partid „coadă de topor” tocmai pentru implicarea sa în astfel de practici. Acesta, la sugestia lui Dragnea, a dat directive tuturor şefilor de sector de la organizaţiile PSD Bucureşti să-l atace pe Negoiţă şi să-l forţeze să se retragă din cursa “ca şi câştigată” pentru încă un mandat la sectorul 3.
Principalul aliat găsit de Codrin Ştefănescu a fost deocamdată doar Cristian Rizea, de la PSD sector 5, ceilalţi şefi de filiare aşteptând poziţionarea lui Negoiţă în acest război intern din PSD. Acesta deocamdată nu a reacţionat la atacul lui Dragnea, nefiind încă destul de clar ce strategie va adopta în această bătălie internă din partid.
Aceleaşi surse din PSD susţin că planul lui Dragnea este de a scăpa la aceste alegeri locale de toţi şefii de filiale care, cândva, i s-au opus, pe lista liderului PSD figurând lideri social-democraţi din Timiş, Constanţa, Sibiu, Iaşi sau Hunedoara. Totuşi, aceste lupte interne în prag de alegeri au toate şansele să destabilizeze partidul, Dragnea asumându-şi chiar şi faptul că va pierde anumite judeţe, pentru a scăpa de opoziţia incomodă din interior.