Cum încearcă Alina Gorghiu să îi ia apărarea premierului Ciucă: „Nu a blocat acuzațiile de plagiat” / Scandalul a luat amploare după ce dosarul ar fi fost direcționat la un complet, condus de judecătorul Marius Iosif, prin metoda „coperta”
Alina Gorghiu face scut în jurul premierul Nicolae Ciucă, acuzat în repetate rânduri că și-a plagiat teza de doctorat și că a blocat ulterior verificarea sa. Președintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu a declarat duminică, în emisiunea Insider Politic de la Prima TV, că premierul nu a blocat, ci chiar a dorit să grăbească verificarea acuzaţiilor de plagiat făcute la adresa sa.
Cum încearcă Alina Gorghiu să îl apere pe premierul Ciucă
Alina Gorghiu nu a oferit însă nicio explicație despre cauzele care au dus la tergiversarea verificării tezei de doctorat în instanță timp de mai multe săptămâni sau despre acuzațiile potrivit cărora cazul premierului Nicolae Ciucă a fost repartizat special la un judecător apropiat de liberali, care ulterior a dat un verdict favorabil președintelui PNL.
De asemenea, chiar faptele premierului Nicolae Ciucă par să o contrazică pe Alina Gorghiu. La o lună după ce a cerut public analiza tezei sale de doctorat, premierul a dat în judecată Ministerul Educației, aflat în subordinea sa, cerând suspendarea a trei sesizări prin care lucrarea sa a fost reclamată pentru plagiat la CNATDCU. Așa a început blocarea efectivă a analizării tezei de doctorat a premierului Ciucă.
Alina Gorghiu consideră că acuzaţiile de plagiat nu îngreunează activitatea guvernamentală și spune că premierul a vrut grăbirea verificărilor:
„Ar fi fost o piatră de moară dacă premierul se opunea. A fost primul care a spus: Daţi drumul la proceduri! Să ştiţi că soluţia nu şi-o poate scrie singur. Poziţia premierului a fost foarte clară: nu am plagiat. A existat şi o altă opinie că este suspiciune de plagiat. Din acest punct, în care cele două opinii au fost expuse public, procedura este în derulare”, a afirmat liderul liberal.
Cronologia scandalului în care este implicat Nicolae Ciucă a ridicat mai multe semne de întrebare cu privire la încercarea instituțiilor de a-l acoperi pe premier în acest scandal.
PressOne a publicat în ianuarie un articol în care susţine că premierul Nicolae Ciucă ar fi plagiat în teza de doctorat cu titlul „Dimensiunea angajării Armatei României în operaţiuni întrunite multinaţionale”, susţinută în 2003 la Universitatea Naţională de Apărare Carol I. Jurnalista Emilia Şercan afirmă că peste 40 de pagini din cele aproape 140 ale lucrării au fost copiate fără atribuirea corectă corectă a surselor originale şi fără să fi fost marcate cu ghilimele, aşa cum cer normele academice.
La o lună după ce a cerut public analiza tezei sale de doctorat, premierul a dat în judecată Ministerul Educației, aflat în subordinea sa, cerând suspendarea a trei sesizări prin care lucrarea sa a fost reclamată pentru plagiat la CNATDCU.
Metodele prin care s-a blocat verificarea tezei de doctorat a premierului Nicolae Ciucă
Parchetul General a deschis, anterior, o investigație ce viza teza de doctorat a premierului și a ridicat de la universitatea care i-a acordat lui Nicolae Ciucă titlul de doctor toate documentele originale referitoare la studiile ale acestuia. UNAP nu a putut trimite către CNATDCU toate actele necesare pentru constituirea dosarului de analiză a tezei, punctul de ponire în orice verificare a unei suspiciuni de plagiat.
La acoperirea premierului Nicolae Ciucă a lucrat și majoritatea parlamentară, care a introdus două inițiative distincte care vizează amnistierea plagiatelor în tezele de doctorat susținute înainte de 2011.
După ce a dat în judecată Ministerul Educației Naționale pentru a suspenda înregistrarea a trei sesizări distincte de plagiat care vizau teza sa de doctorat, Curtea de Apel București i-a dat câștig de cauză premierului în primă instanță și a decis, la începutul lunii martie, suspendarea înregistrării sesizărilor de plagiat.
Prin această decizie, emisă de un judecător, e ca și cum cele trei sesizări de plagiat nu ar mai exista.
G4Media a dezvăluit că premierul Nicolae Ciucă a scăpat de acuzațiile de plagiat a lucrării de doctorat după ce judecătorul Marius Iosif, apropiat d eliberali, a anulat sesizările de plagiat împotriva premierului.
Dosarul lui Ciucă ar fi fost „direcționat” spre un anumit complet, condus de judecătorul Marius Iosif, prin metoda „coperta”, pentru a se evita repartizarea aleatorie.
Potrivit Europa Liberă, judecătorul Marius Iosif, cel care a anulat sesizările de suspiciuni privind plagiatul din teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă, este caracterizat de foștii colegi ca un magistrat care a gravitat în jurul politicienilor liberali de la Iași și care a vânat funcții publice întreaga carieră.
Foștii colegi își aduc aminte că, în timpul mandatului de șef al Administrației Naționale a Penitenciarelor, Marius Iosif a fost protagonistul unui scandal după ce a promovat ca ofițer trei tinere în urma unui examen trucat.
La scurt timp după aceste dezvăluiri, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind eliberarea din funcția judecător al Tribunalul București- Curtea de Apel a lui Iosif Marius, ca urmare a pensionării, începând cu data de 1 august, transmite Administrația Prezidențială.
Într-un alt dosar având un obiect similar, judecătoarea Ionela Tudor, de la Curtea de Apel București, ar fi invocat în motivarea sentinței prin care suspenda analiza doctoratului premierului „nevoia de stabilitate” a țării, conform G4Media.