Parchetul General a clasat dosarul în care jurnalista de investigație Emilia Șercan l-a acuzat pe Lucian Bode, secretar general al PNL, de implicare în mușamalizarea scurgerii unei probe din poliție pe vremea în care acesta era ministru de Interne. Șercan depusese plângerea după ce dovada că poze personale îi fuseseră furate și postate pe diverse site-uri a fost scursă în presă și, ulterior, s-a încercat camuflarea site-ului care a publicat inițial. Jurnalista a atacat în instanță decizia de clasare, iar Curtea Supremă a stabilit termen de judecată în septembrie, informează context.ro.
Într-o postare pe Facebook, Emilia Șercan a vorbit despre „unul dintre multele dosare pe care onor (in)justiția din România le-a împrăștiat pe la diverse unități de parchet din București, pentru ca onor (injustiția) din România să le poată închide și clasa mai ușor, că na, așa se procedează când trebuie scăpați niște mahări din poliție și politică”.
Jurnalista a acuzat că în respectivul dosar s-au făcut audieri fără ca avocatul ei să fie chemat, deci fără ca ea să fie reprezentată, și că procurorul de caz a respins solicitarea ei de a fi audiat condamnatul penal Cristian Rizea.
„Eu o înțeleg pe femeia care și-a dat foc în Poiana Brașov în semn de protest față de tergiversarea dosarului Revoluției, în care (in)justiția nu a reușit să găsească vinovații pentru uciderea fiului ei, în vârstă de 12 ani, în timpul evenimentelor din decembrie 1989.
Nedreptatea în formă continuată, sistematică, intenționată, insidioasă practicată de (in)justiția din România te poate aduce, milimetru cu milimetru mai aproape de a-ți pierde rațiunea, mai aproape de gesturi extreme.
De fiecare dată când ies de la vreun parchet în care mă duc să văd vreunul dintre cele trei dosare rămase în care (in)justiția din România ar trebui să ancheteze cazul de kompromat plecat de la o probă scursă din poliția română simt că îmi iau câmpii și îmi ia zile întregi să îmi revin.
De la o vizită la alta, de la un document la altul în care văd nemernicie în formă calificată, simt că nu mai pot să urlu în mine, că nu mai e loc de suportat nedreptatea”, a scris Emilia Șercan, pe Facebook.
Jurnalista a susținut apoi că tocmai a aflat că Parchetul Sectorului 1 a făcut audieri de martori în unul dintre dosare fără să-i înștiințeze avocatul. Asta înseamnă că ea pur și simplu n-a putut fi reprezentată.
„Astăzi am fost să văd unul dintre multele dosare pe care onor (in)justiția din România le-a împrăștiat pe la diverse unități de parchet din București, pentru ca onor (injustiția) din România să le poată închide și clasa mai ușor, că na, așa se procedează când trebuie scăpați niște mahări din poliție și politică. E modus operandi, cum ar zice (in)justiția din România că procedează grupurile infracționale organizate.
Iar astăzi am constatat că Parchetul Sectorului 1 a făcut audieri de martori și alte acte de procedura judiciară în luna mai, în unul dintre dosare, fără să îmi înștiințeze avocatul pentru a participa la ele, deși avocatul avea cerere depusă și aprobată din ianuarie.
Astfel, eu nu am putut, prin avocatul meu, să fiu reprezentată, să pun întrebări. Consecința: audierile au fost un simulacru”, a explicat Șercan.
Jurnalista a mai acuzat că procurorul de caz i-a respins cererea de audiere a lui Cristian Rizea, condamnat penal care a stat mai multă vreme în Republica Moldova. Acesta a ajuns într-un final după gratii în România, dar nu pentru că l-ar fi căutat autoritățile române, ci pentru că l-au extrădat moldovenii pe acuzații extrem de grave.
„Procurorul de caz mi-a respins cererea de audiere a infractorului condamnat penal, a pușcăriașului Cristian Rizea, pe motiv că „nu prezintă utilitate pentru cercetarea penală”.
Deci nu e important de audiat patronul unui dintre site-urile care a publicat pozele mele personale, nu o dată, ci de două ori – una dintre infracțiuni pentru care am depus plângere penală fiind cea de violare a vieții private!
Și nu e important să îl audiezi pe infractorul care m-a amenințat în live-uri pe Facebook, care recunoștea publicarea pozelor „în exclusivitate” și spunea că „l-am salvat pe premierul României Nicolae Ciucă și am îngropat-o pe Emilia Șercan”.
Nu prezintă utilitate audierea acestui pușcăriaș pentru că el l-a salvat pe premierul României, iar acum (in)justiția din România trebuie să îl salveze pe el și pe complicii lui”, a mai scris Emilia Șercan.
În finalul postării, jurnalista de investigație și-a exprimat regretul că în 2017 a militat pentru justiția din România, care s-a dovedit a fi injustiția din România. Șercan mai regretă că a protestat în Piața Victoriei, de a ajuns să fie pusă de Carmen Dan pe lista celor care au instigat oamenii să protesteze împotriva abuzurilor PSD.