Cum face PNL legi pentru liniștea dezvoltatorilor imobiliari. „E clar o lovitură fără precedent la activitatea ONG-urilor” / USR și Forța Dreptei au sesizat Curtea Constituțională
Mai mulți parlamentari PNL, în frunte cu senatorii Daniel Fenechiu și Cristian Niculescu Țăgârlaș, au depus la Senat o inițiativă legislativă care introduce condiții suplimentare pentru ONG-urile care vor să acționeze în instanță proiecte majore de infrastructură, inclusiv achitarea unei sume de bani.
Inițiatorii proiectului spun că vor să limiteze „abuzul de drept” al organizațiilor care atacă în instanțe proiecte de infrastructură.
„O lovitură fără precedent în activitatea ONG-urilor militante”, spune, în schimb, Dan Trifu, vicepreședintele Fundației Eco-Civica, inițiatoarea multor procese cu dezvoltatorii imobiliari.
USR şi Forţa Dreptei au anunţat deja că au atacat la Curtea Constituțională iniţiativa legislativă a PNL. „Legea restrânge, în mod profund neconstituţional, accesul la Justiţie”, acuză USR.
PNL, proiect de lege cu dedicație pentru dezvoltatorii imobiliari
„Pentru a garanta parțial repararea prejudiciului cauzat beneficiarilor actului administrativ atacat, atunci când asociația are calitate de terț față de actul administrativ atacat, aceasta are obligația de a depune o cauțiune în valoare de 1% din valoarea investiției, dar nu mai mult de 50.000 de lei”, se arată în propunerea de lege a liberalilor, citată de Libertatea.
Nu vor putea fi contestate acte emise înainte de înființare, iar asociația sau fundația trebuie să demonstreze că în ultimii 2 ani „a urmărit în mod activ scopurile menționate în statut care au legătură cu actul administrativ atacat” .
PNL-iștii mai propun ca noile reguli să se aplice și proceselor în curs.
În expunerea de motive, inițiatorii practic dau vina pe ONG-uri pentru lipsa infrastructurii în România.
„Acesta fiind unul din motivele pentru care România nu are autostrăzile pe care ar fi trebuit să le aibă în acest moment, precum și unul din motivele pentru care hidrocentrale finalizate în proporție de 90% nu au mai putut fi date în folosință. Astfel, se produc grave prejudicii interesului public prin privarea de servicii esențiale unei societăți moderne și dezvoltate, prejudicii produse bugetului de stat, precum și celorlalte ramuri ale economiei pe orizontală”, se arată în documentul liberalilor.
Ei spun că e nevoie de garanția de maximum 50.000 de lei pentru „a recupera măcar parțial prejudiciile provocate prin acțiunile introduse cu rea-credință”.
Ce spun ONG-urile despre inițiativa PNL
Dan Trifu, vicepreședinte al Fundației Eco-Civica, a declarat că propunerea e menită să blocheze activitatea ONG-urilor, dar nu crede că aceasta poate să treacă de Curtea Constituțională.
„Ce poți să mai comentezi când auzi asemenea aberații? Este clar o lovitură fără precedent la activitatea ONG-urilor militante, este clar cu dedicație pentru aceste ONG-uri militante cum este și Fundația Eco-Civica. Și cum să îi spui unui ONG că nu are voie să atace un act decât dacă a fost înființat în data cutare? E neconstituțional, e antieuropean și probabil că aceste prevederi vor cădea la Curtea Constituțională.
Problema gravă e cum pot gândi niște liberali în acest mod, când gândirea liberală tocmai asta spune, să lași societatea civilă să acționeze liber. Or, tu acum deschizi calea investitorilor imobiliari să facă ce vor într-o localitate”, a spus Trifu, pentru Libertatea.
El a mai precizat că un ONG n-ar avea de unde să plătească atâția bani câți propun liberalii.
Poziția senatorului PNL Daniel Fenechiu
Senatorul liberal Daniel Fenechiu a declarat, pentru Libertatea, că s-a inspirat din legislația franceză și din directivele europene.
„Nu uitați că stați de vorbă cu omul care, în calitate de avocat, a anulat autorizația de construire de la Cathedral Plaza. Eu nu am parti-pris-uri. Sunt împotriva abuzului în construcții, dar și împotriva abuzului față de constructori. (…)
De multe ori, investitorii ajung în faliment, își pierd investiția, credibilitatea, pentru că toată lumea spune: ”Domnule, a greșit”. Dacă a greșit, îi spunem de la început. Dacă s-au dat documentele de urbanism greșit, ai șase luni să intervii și să corectezi. Dacă n-ai făcut treaba asta, lasă-l în pace. Nu uitați că autoritatea emitentă poate ataca oricând actul emis. Eu încerc să limitez doar abuzul pe care îl fac anumite ONG-uri”, a spus Fenechiu, pentru Libertatea.
USR şi Forţa Dreptei au atacat la CCR legea PNL ce afectează activitatea ONG-urilor
USR şi Forţa Dreptei au anunţat deja că au atacat la Curtea Constituțională inițiativa legislativă propusă de liberali.
Cele două partide susțin că o astfel de lege ar favoriza „mafia imobiliară”. În sesizarea depusă la CCR, ei invocă și alte argumente, precum lipsa fundamentării temeinice şi încălcarea unor convenţii internaţionale.
„Legea restrânge, în mod profund neconstituţional, accesul la Justiţie, prin reducerea radicală – de la 5 ani la 1 an – a termenului în care organizaţiile civice pot ataca în instanţă hotărârile prin care sunt aprobate documentaţiile construcţiilor. Totodată, legea scurtează termenul în care pot fi introduse cererile de anulare, de suspendare sau de intervenţie”, a transmis USR, printr-un comunicat.
USR-iștii mai argumentează că, prin reducerea acestor termene doar pentru o categorie de persoane juridice, e încălcat articolul 16 din Constituție privind egalitatea în drepturi.
„Scopul este de a debalansa complet echilibrul dintre comunitate şi dezvoltatori, în favoarea celor din urmă. Acest lucru nu poate rămâne aşa. Chiar dacă au 70% din Parlament, PSD, PNL şi UDMR nu pot face chiar orice vor în România”, a afirmat senatorul USR Raoul Trifan.