Cum explică Ciolacu deficitul bugetar mare. Premierul, pentru Financial Times: Au fost cheltuieli neprevăzute pentru a ajuta Ucraina. În niciun caz UE nu ne va penaliza
Premierul Marcel Ciolacu, președintele PSD, a declarat pentru Financial Times că „în niciun caz” Uniunea Europeană nu va penaliza România pentru depăşirea țintei de deficit bugetar.
Potrivit sursei citate, miniștrii români ai Finanțelor (PNL), Muncii (PSD) și Fondurilor Europene (PSD) vor încerca, luni, să-i convingă pe reprezentanții Comisiei Europene că deficitul bugetar mare al țării e rezultatul eforturilor de a ajuta Ucraina, prin urmare nu ar trebui să existe sancțiuni pentru depășirea țintei.
Deficitul bugetar ar trebui să fie de maxim 3% din PIB, Guvernul și-a asumat pe anul acesta 4,4%, dar BNR anticipează un deficit mult peste, de 7,5%. Prin urmare, Bucureștiul ar putea fi chiar sancționat. FT amintește că România e sub procedură de deficit excesiv încă ditainte de izbucnirea pandemiei de coronavirus.
Cum justifică premierul Ciolacu depășirea țintei de deficit bugetar
„România e acum stabilă, având a doua rată de creştere în Europa, care vine din investiţiile străine, dar bugetul a trebuit să fie reorganizat pentru a ajuta Ucraina, în special în ce priveşte transporturile de cereale. Acestea au fost cheltuieli neprevăzute, avem nevoie de o excepţie de la regulile fiscale”, a declarat Marcel Ciolacu, pentru Financial Times.
Premierul a mai spus că bugetul țării va fi reorganizat și statul va face economii. El a insistat că va face o reformă administrativă chiar dacă anul viitor vine cu patru rânduri de alegeri.
Ciolacu a mai afirmat că România va continua să ajute transportul de cereale ucrainene inclusiv prin dublarea capacității în principalul său port, cel de la Marea Neagră.
România va fi, de asemenea, implicată în pregătirea piloţilor ucraineni pentru avioane de luptă F-16 donate de mai multe țări occidentale.
Marcel Ciolacu l-a criticat pe Viktor Orban
În același interviu, premierul Marcel Ciolacu l-a criticat pe omologul ungar Viktor Orban deoarece a blocat mai multe inițiative la nivelul UE și NATO. Liderul PSD a reproșat faptul că premierul de la Budapesta politizează chestiunile strategice.
„Există un război între un dictator şi lumea liberă, unul pe care Europa nu îşi poate permite să-l piardă”, a mai precizat Marcel Ciolacu.