Cum explică Băsescu tentativa de asasinat asupra premierului slovac: Avem violența din discursul politic, violența instituțiilor împotriva cetățenilor și violența economică. E și fuga oamenilor de greutățile de zi cu zi. Toate generează fanatism (VIDEO)

Publicat: 16 05. 2024, 17:34
Foto: Traian Băsescu / Facebook

Fostul președinte Traian Băsescu a declarat joi, pentru B1 TV, că tentativa de asasinat asupra premierului slovac Robert Fico este rezultatul înmulțirii considerabile a cazurilor și manifestărilor de violență în societatea europeană în general.

Acesta a invocat, printre altele, violența verbală din spațiul public, modul disproporționat în care instituțiile de forță ale statelor reacționează la protestele pașnice și faptul că oamenii efectiv nu mai fac față prețurilor tot mai mari, traiului tot mai greu – ceea ce el a numit „violență economică”. Într-un astfel de climat tot mai tensionat, e explicabil că unii fanatici cedează și reacționează astfel, a explicat Băsescu.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Politica Zilei”, moderată de Ioana Constantin pe B1 TV.

Cum explică Traian Băsescu tentativa de asasinat din Slovacia

„Politicile generate de guvernele europene și de Bruxelles, în mod deosebit, în ultimii 4 – 5 ani, de la pandemie încoace, sunt politici care au știrbit și libertatea cetățenilor, fie că vorbim de libertatea de mișcare, de exprimare, de opțiuni politice. Sunt țări, inclusiv România, în care se încearcă eliminări de partide.

Deci s-a ajuns într-o zonă în care e oricând posibilă apariția unor fanatici. Ei, neputându-se manifesta democratic, acționează singuri cu un fanatism pe care l-a dovedit din plin individul care a făcut actul absolut nejustificat de a trage, de a împușca premierul Slovaciei. Aici ajungem…

E vorba de violență, violență peste tot, violență în societate, în discursul politic, în relația uneori dintre politicieni și electorat, electoratul pe care nu-l agrează. De asemenea, violența fizică.

Să ne aducem aminte că au fost imagini în toată lumea cum au fost tratați de jandarmerie manifestanții din Franța, cu o violență incredibilă.

Valabil și pentru Germania, Italia și multe alte țări, inclusiv în România, la celebra manifestație din Piața Victoriei. Deci violența instituțiilor împotriva cetățenilor care manifestează mai mult sau mai puțin îndreptățit, dar e dreptul lor să manifeste. Izbucnirea de violențe generate de provocatori, la care instituțiile statului răspund de zece ori mai violent, e în neregulă și și asta ne aduce aici”, a declarat fostul președinte.

Băsescu, despre violența economică

„Aș vrea să mai subliniez că violența e generată și de fuga oamenilor de greutățile de zi cu zi. Avem o violență economică. Scuze că folosesc un termen absolut nou, dar vorbim de violență economică, violență în prețul la alimente, prețul la energie, în facturi, în combustibil. Deci toate astea înseamnă violențe care generează fanatism. Ăsta a fost un fanatic, nu are legături, nu e o conspirație, ci pur și simplu un om pentru care n-a mai contat. Nu a opus rezistență, nu a încercat să fugă, a fost decizia unui fanatic.

E absolut condamnabil și sunt convins că va primi pedeapsa corespunzătoare, dar violența de zi cu zi generează până la urmă fanatism”, a continuat acesta.

Unii politicieni sunt rupți de realitățile oamenilor, dă de înțeles Băsescu

„Acum, nu sunt eu deșteptul Europei să-i dau soluții, deși m-am manifestat în Parlamentul European și împotriva acestui Grean Deal aplicat abrupt, care a generat reacții în agricultură, în industrie, în societate, în viața de zi cu zi. Vedem colegi parlamentari absolut inconștienți – nu colegi români, ci din alte țări și grupări politice, de la Verzi de la socialiști – că trebuie să fim campionii lumii la decarbonizare. Europa generează abia 6% din emisiile de carbon de pe glob, dar politicul a împins lucrurile dincolo de ce populația poate suporta, fie că vorbim de nemți, francezi sau români”, a mai declarat Traian Băsescu.

Acesta a remarcat apoi că și la noi au început să apară, la fel ca-n Occident, răpirile, crimele la comandă, aruncările de la etaj, violențele între „găștile de minoritari” și „o toleranță inacceptabilă față de droguri”. Băsescu a reproșat apoi că instituțiile statului nu se implică suficient pentru a depista și condamna traficul de droguri.