Cum distrag unele partide atenția de la adevăratele probleme ale românilor, alimentând fake news-uri anti-UE. Corina Crețu: Politicienii mai bine s-ar ocupa de inflație, prețurile uriașe și cheltuielile haotice (VIDEO)

Publicat: 13 04. 2023, 16:52

Fostul comisar european Corina Creţu, europarlamentar al Pro România, s-a arătat extrem de surprisă de declarațiile lui Marcel Ciolacu, liderul PSD, care a anunțat că a depus un proiect de lege prin care se interzice utilizarea făinii de insecte în prepararea produselor prevăzute în Registrul Naţional al Produselor Tradiţionale. „Patriotismul economic înseamnă protejarea producătorilor locali”, a insistat Ciolacu. Un proiect de lege similar a fost depus și de AUR, partidul condus de George Simion.

Însă Corina Crețu amintește că informația potrivit căreia UE ne obligă să folosim insecte în mâncare e doar un fake news. Crețu a mai spus că înțelege faptul că se apropie alegerile și politicienii tind să fie tot mai populiști și să mimeze patriotismul, dar asta e prea de tot. Fostul comisar european a mai susținut că, decât să împrăștie informații false, politicienii mai bine s-ar ocupa de adevăratele probleme ale românilor, cum ar fi inflația și prețurile tot mai mari.

În declarații anterioare, Corina Crețu și-a exprimat de mai multe ori îngrijorarea că încrederea românilor în Uniunea Europeană scade, deși UE ne ajută extrem de mult, din cauza unor politicieni care împrăștie informații false ori dau vina pe blocul comunitar pentru propria lor incompetență.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Politica Zilei”, moderată de Ioana Constantin pe B1 TV.

Corina Crețu demontează fake news-ul potrivit căruia UE ne obligă să mâncăm insecte

„Sinceră să fiu, am fost foarte surprinsă de această declarație a președintelui PSD. Eu înțeleg că vine campania electorală, dar e mult prea mult populism. Au fost informări care s-au făcut și lumea trebuie să înțeleagă că au fost 11 țări care au solicitat introducerea acestor ingrediente și au fost acceptate și de Organizația Mondială a Sănătății.
UE e formată din 27 de state, în unele state e o populație migratorie din Africa și din statele arabe care au această făină de insecte în tradițiile lor. Nu obligă nimeni, e un lucru voluntar.

Organizația Mondială a Sănătății a dat un aviz în 2021, acum a devenit un subiect electoral în România, deși e un subiect pe care Comisia Europeană l-a aprobat de mai mult de un an de zile.

Toate lanțurile agro-alimentare sunt obligate să pună etichete”, a declarat Corina Crețu, pentru B1 TV.

Corina Crețu: Politicienii mai bine s-ar ocupa de inflație și prețuri

Aceasta a ținut apoi să se refere la adevăratele probleme ale României: inflația, datoria externă

„Haideți să ne uităm la coșul zilnic și la energie, pentru că e evidet că foarte multe alimente de bază pe care le consumăm și-au dublat prețurile, ca să nu mai vorbim de prețurile la utilități, care efectiv au explodat. Deci inflația e foarte mare și cred că Guvernul trebuie să ia urgent măsuri care să oprească acest fenomen.

Inclusiv datoria externă trebuie să ni se explice unde se duce. E o lipsă de transparență.

Am văzut că e o temere a Comisiei Europene în privința angajărilor care sunt plătite din aceste împrumuturi în lanț. Dacă ar fi un guvern performant, aș înțelege, dar, ca să vă dau un exemplu, nicio dată un guvern nu a avut peste 130 de secretari și subsecretari de stat. Spre comparație, Guvernul Ponta avea în jur 70 de secretari de stat.

Deci e clar că aceste cheltuieli haotice, dacă nu se opresc, ne vor costa foarte mult”, a mai declarat europarlamentarul Corina Crețu, pentru B1 TV.