Cum descrie Ciolacu OUG cu măsurile de austeritate: Tăiem de la demnitari și ajutăm fermierii. Principiile „lanțului scurt de aprovizionare” vor fi introduse în Ordonanța Guvernului de săptămâna aceasta

Cum descrie Ciolacu OUG cu măsurile de austeritate: Tăiem de la demnitari și ajutăm fermierii. Principiile „lanțului scurt de aprovizionare” vor fi introduse în Ordonanța Guvernului de săptămâna aceasta
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Marcel Ciolacu, președintele PSD, a anunțat, luni după-amiază, că a convenit cu liderii PNL și UDMR asupra unor „măsuri de reducere a cheltuielilor în zona publică”. Pe lângă ele, Ordonanța de Urgență ce va fi adoptată de Guvern săptămâna aceasta va include și principiile „lanțului scurt de aprovizionare”, un mecanism menit să ajute fermierii români. Despre aceste măsuri și funcționarea noului sistem a vorbit și premierul Nicolae Ciucă, președintele PNL.

Marcel Ciolacu, despre Ordonanța Austerității

„Tăiem de la demnitari și ajutăm fermierii români!

Vom reduce la jumătate numărul consilierilor de la cabinetele demnitarilor, în timp ce sprijinim achizițiile de alimente de la producătorii români pentru toate instituțiile publice din România!

Fie că vorbim de hrana din spitale, de programele destinate elevilor în școli, mâncarea pentru bătrânii și copiii instituționalizați – toate instituțiile publice vor cumpăra doar produse românești de calitate. Principiile ”lanțului scurt de aprovizionare” vor fi introduse în ordonanța de urgență pe care Guvernul o va adopta în această săptămână. Fermierii români trebuie sprijiniți în mod direct de stat, la fel cum oamenii din această țară trebuie să aibă acces la produse bune și proaspete!”, a transmis Marcel Ciolacu, pe Facebook.

Acesta a detaliat apoi măsurile decise pentru reducerea cheltuielilor bugetare: „Vom începe chiar de la cabinetele demnitarilor, unde numărul consilierilor va fi redus la jumătate!

De asemenea, vor fi luate măsuri care vor duce la o economie de peste 5 miliarde de lei la buget, după cum urmează:

– Reducerea cu 10% a cheltuielilor cu bunuri și servicii cu excepția achizițiilor necesare în sănătate și educație;
– Stoparea achizițiilor de mașini, mobilier și birotică, cu excepția celor pe fonduri europene;
– Stoparea angajărilor la stat;
– Prezența în maximum două consilii de administrație a unei persoane, în conformitate cu recomandările OCDE și jaloanelor din PNRR;
– Limite lunare de cheltuieli pentru fiecare minister în parte, stabilite de Ministerul Finanțelor”.

Ciolacu a punctat că aceste măsuri, precum și cele de reducere a cheltuielilor din fiecare minister, vor aduce „o economie însemnată la buget”: „Astfel ca vor rămâne mai mulți bani pentru investitii și pentru sprijinirea economiei”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`