Cum au deschis Dacian Cioloș și Vlad Voiculescu poarta managementului spitalicesc către incompetență. OUG care a permis ca spitalele să fie conduse de oameni fără legătură cu actul medical (DOCUMENT)

Publicat: 17 11. 2020, 10:26
foto: Facebook

Tragedia de la Piatra Neamț, în care mai mulți pacienți și-au pierdut viața în urma unui incendiu ce a cuprins secția ATI a Spitalului Județean, a readus în prim plan maniera în care sunt numiți directorii de spitale în România. La conducerea unității sanitare respective se afla Lucian Micu – care între timp și-a anunțat demisia – un apropiat al celui care l-a numit, Ionel Arsene (PSD), și fost primar de Roman, declarat incompatibil. Lucian Micu a fost instalat ca manager la șefia SJU Piatra Neamț, deși nu avea nicio legătură cu medicină.

În guvernarea Cioloș (noiembrie 2015 – decembrie 2016), la inițiativa ministrului Sănătății de atunci, Vlad Voiculescu, a fost dată o ordonanță de urgență care reglementa numirile managerilor de spitale – marea controversă a actului normativ a fost reprezentată de posibilitatea ca managerii de spitale să aibă și alte profesii decât cea de medic. Practic, fie din lipsa unei viziuni realiste asupra sistemului, fie din interesele susținute atunci de Dacian Cioloș sau Vlad Voiculescu, s-a deschis poarta intrării în managementul spitalelor pentru ingineri sau economiști, deși aceștia n-au avut de-a face nici măcar o zi cu actul medical.

Pentru că a venit pe fondul descentralizării administrative din România și a trecerii mai multor spitale în subordinea autorităților locale, ordonanța de urgență din guvernarea Cioloș a avut un efect negativ de amploare asupra calității actului managerial în spitale, pe care l-a înrăutățit semnificativ.

Asta nu înseamnă că medicii nu pot fi manageri incompetenți de spitale, însă, restrângând aria numirilor în zona medicală, decidentul ministerial se asigură că managerii de spitale au măcar noțiuni de bază despre medicină și sistemul medical, circumstanțe în care există suspiciunea rezonabilă că șansele de eficiență și performanță vor crește.

Pornind de la ordonanța Cioloș-Voiculescu din 2016, s-a ajuns astfel ca spitalele din România să fie conduse de incompetenți sau neavizați, dintre care Lucian Micu din Piatra Neamț e doar unul. Arsene și alți baroni ca el au primit astfel, din mâinile lui Cioloș și Vlad Voiculescu, un instrument mult mai generos pentru a-și fideliza instituțiile medicale pe care le patronează, mai scrie Știri365.