Se împlinesc trei ani de la moartea Regelui Mihai. Ultimul monarh s-a stins din viață la data de 5 decembrie 2017, la reședința privată din Elveția, la vârsta de 96 de ani. Acum trei ani, românii și-au luat rămas bun de la ultimul lor rege și de la o epocă. Au rămas însă fotografii cu Regele Mihai tânăr, înainte de plecarea în străinătate, ce clădesc istoria acestei țări.
Regele Mihaieste ultima mare personalitate a istoriei României din secolul XX. A fost printre ultimul dintre foști lideri de stat din perioada celui de-Al Doilea Război Mondial și ultimul rege al Europei de Est.
Pe 16 decembrie 2017 ne-am luat rămas bun de la un Rege și de la o epocă. Iar instantaneele ce urmează sunt clipe ale acestei istorii ce stă să apună…
Fotografiile au fost colorizate deJecinciși publicate pe pagina de FacebookIstorie în culori.
Regele Mihai I al Româiei a fost un copil fericit şi studios, pasionat de sport şi de maşini.
Regele Mihai s-a grăbit să vină pe lume la 7 luni. A deschis ochii la Sinaia, în vila Foişor aflată pe Domeniul Regal, în vecinătatea Peleşului şi a Pelisorului.
”Micul rege se juca, scria, citea şi era de fapt foarte pasionat de tehnică de mic. Asta e o certitudine.”, spune Mircea Hortopan, directorul de patrimoniu al Castelului Peleş, potrivit Romania Libera.
Înotul, echitaţia şi schiul erau obligatorii în instrucţia unui monarh cu o educaţie desăvârşită.
Încă de mic, regele era pasionat de tehnică şi automobile. Avea doar şase ani când a primit prima sa maşina. Şi era încă un copil când a luat şi prima lecţie de şofat. “Cred că m-am născut cu volanul în mâna” obişnuia regele să spună.
Regele Mihai (născut pe 25 octombrie 1921) a fost constrâns de comunişti să semneze decretul de abdicare pe 30 decembrie 1947. Peste numai câteva zile, pe 3 ianuarie 1948, regele a plecat în exil, iar în acelaşi an, autorităţile comuniste îi retrag şi cetăţenia română pe care o recâştigă abia în 1997, sub preşedinţia lui Emil Constantinescu. Regele Mihai revine în România în 1992, cu ocazia Paştelui şi, ulterior, abia în 1997, după ce regimul Iliescu i-a interzis în repetate rânduri să mai intre în ţară.
După 1948, Regele Mihai a dus o viaţă obişnuită în exil, perioadă marcată de episoade „lumeşti“, precum căsătoria, naşterea copiilor şi lupta zilnică pentru câştigarea existenţei. În imposibilitate de a-şi mai sluji ţara ca suveran, Regele a fost nevoit sau şi-a îngăduit să fie un simplu om.
„În Exil, singurătatea noastră a fost cu atât mai mare cu cât dorul de ţară şi nevoia de a trăi laolaltă cu românii ne-au fost puse la îndoială sau uitate. (…) Am fost întrebat de mai multe ori care a fost sentimentul meu la plecarea din România. N-am găsit altfel de a spune adevărul despre starea mea de atunci decât că am plecat cu moartea în suflet“, este mărturisirea Regelui despre perioada din exil, potrivit adevarul.ro.
În exil, suveranul României a fost nevoit să lupte zilnic pentru câştigarea existenței.Regele Mihai, devenit în acea perioadă domnul Mihai, a fost fermier, pilot, antreprenor la o companie de electronică şi broker la Bursa de pe Wall Street.